Saját KB bal
Saját KB jobb

A bombakereső hős kutya és gazdája utolsó közös pillanatai

Bodza 10 évet szolgált az Amerikai Légierőnél, mint robbanószer kereső kutya. Megszámlálhatatlan életet mentett meg saját életének kockáztatásával a bombák kiszagolásával. Most vezetője és egyben gazdája utolsó útjára kísérte el. 

Kyle Smith csak 2012-ben kezdett Bodzával dolgozni, de valami megfogalmazhatatlan kapocs kötötte őket örökre össze.

„Rengeteget tanultam tőle, imádtam vele dolgozni. Általa értettem meg, hogy ez a munka nem rólunk szól” – árulta el Kyle.

A megviselő munka ellenére – vagy pont annak hatására Bodza és Kyle rengeteg szabaidőt töltöttek együtt.

„Bodza kedves, bolond kutya volt. A maximális szakértelemmel rendelkező kutyával képtelenség volt egy fegyelmező gyakorlatot végigcsinálni, ha a mellettünk lévő istállóból kint voltak a lovak. Egyfolytában a kerítés mellett rohangált. És imádta ugatni a saját árnyékát is. Ez volt ő.”

Bodza nyugdíjazásakor Kyle azonnal örökbe fogadta őt. Ahogy Kyle meséli, az öregedésével otthon még inkább hűséges és ragaszkodó lett. Sajnos azonban 2016-ban degeneratív myleopátiát diagnosztizáltak a kutyánál, ami a gerincvelőt támadja meg.

Kyle végül elengedte a szenvedő kutyáját. 9 másik katona kísérte egy texas-i klinikára a négylábú katona társukat, takaróra fektették, hogy kényelemben lehessen.

„Végig fogtam, amíg elment. Annyi minden szaladt át rajtam akkor. De tudom, hogy Bodza boldog volt az utolsó pillanatokban. Mintha mosoly ült volna az arcán.”

Mikor Bodza már túl volt a nehezén, gazdája, Kyle összetört. Katona társai hagyták zokogni, mást nem tehettek. Főnöke egy amerikai zászlót terített Kyle négylábú barátjára, az övék volt az utolsó pillanat.

„Egyszerre éreztem békét, és hogy összetört a szívem. Sosem fogom elfelejteni azt a hűséget, önzetlenséget, ami benne volt, egyetlen emberben sincs ilyen. Annyi mindenkiért tett nap, mint nap, és nem kért cserébe semmit.” – Kyle hazavitte barátja hamvait, a nyakörve pedig autója visszapillantójában kapott helyet.

Hogy miért ezt a számunkra kedves nevet viselte, nem derült ki. Nyugodjék békében!

 

Magyar veszteségünk is volt nemrég: elhunyt Szikra, a profi tűzkereső kutya.

És miben tudnak még segíteni? Kutyák a háborús veteránokért

A 70 éves veterán, aki kutyája kedvéért tanult meg újra járni

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: The Dodo
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...