Szomorú kötelezettségünk – állattetemek elszállíttatása

Sajnos kedvenceink nem élnek örökké, így minden gazdi életében előbb – utóbb bekövetkezik a kutyatartás legfájdalmasabb pillanata, amikor szeretett négylábú családtagunk átkel a szivárványhídon. Sokan nem tudják, hogy ilyenkor mi a teendő a tetemmel. 

Sok állattartó nincs tisztában azzal, hogy a meghalt kedvence tetemének elszállíttatása az ő kötelessége. Sokan pedig – hiába tudják ezt – nem vállalják az ezzel járó költséget és inkább az egyszerűbb és költségmentes megoldást választva, a tetemet kidobják a város szélén, vagy egy parkban „felejtik” a bokrok takarásában, esetleg egyszerűen a közterületen hagyják.

A Kossuth Rádió Napközben című adásában Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora megerősítette, hogy ők is találkoznak hasonló esetekkel, például valaki a Margitszigeten egy zacskóban hagyta meghalt háziállatát.

Megoldás pedig létezik, a tetemeket az engedéllyel rendelkező közigazgatási szervezetek, vagy magánvállalkozók tudják az erre kijelölt helyre szállítani. Ennek költsége – mely az állattartót terheli – 15 000 Ft – 20 000 Ft, melyet azonban sokan nem tudnak kifizetni, ezért folyamodnak sajnos az „olcsóbb megoldáshoz”.

A vonatkozó jogszabályok szerint, a közterületen talált tetem elszállíttatása a helyi önkormányzatot, a közúton talált tetemé pedig a közútkezelőt terheli.

Budapestről és a környező településekről ingyenes zöld számon (06-80-630-242) lehet hívni például a IX. kerületi Illatos úton működő ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt.-t  munkanapokon 8:00 és 16:00 óra, munkaszüneti napokon 8:00 és 12:00 óra között.  A hívásokat az ország minden pontjáról fogadják és az adott területen működő illetékes részleg felé továbbítják.

Az adásban Dr. Márton Lázár, a Nébih Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának osztályvezetője elmondta, hogy a háziállatok fölbe történő temetése alapesetben tilos, de a hatályos miniszteri rendelet lehetőséget ad arra, hogy a gazdi a saját telkén, vagy kertjében temethesse el kedvencét. Ilyenkor is vannak azonban szabályok, melyeket be kell tartani: legalább egy fél méter mély gödröt kell ásni, legkevesebb másfél méterre a telekhatártól, olyan helyen, ahol a talajvíz legmagasabb szintje is legfeljebb másfél méterre közelíti meg a földfelszínt.

Akinek kérdése van ezzel kapcsolatban, annak a járási hivatalok állategészségügyi osztályain tudnak tájékoztatást adni a jogszabályokról – hangzott el a műsorban.

A műsorban szó esik még a vadon élő állatok védelméről is. A tavaszi időszakban gyakran előfordul, hogy a kirándulók kölyök állatokba botlanak. Fontos tudni, hogy ilyenkor nem szabad megsimogatni a kicsiket. Az őz például, ha megérzi az ember szagát a gidán, elutasítja kicsinyét, így sorsát megpecsételtük. A malacai közelében tartózkodó vaddisznó pedig még az emberre is rátámad kicsinyei védelmében.

A szaporulatok időszakában kiemelt figyelmet fordítsunk arra, hogy kutyáinkat kizárólag pórázon vezessük az erdőben!

A teljes adást a Híradó.hu oldalán tudjátok meghallgatni.

 

Ajánlott cikkek

Kutyatemetőbe fekteti pénzét Klapka György

Kutyakrematórium vagy pénztemető? Mi lesz Klapka legújabb ötletéből?

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió Napközben, indexkép: feol.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...