Saját KB bal
Saját KB jobb

Veszélyes kutya vagy felelőtlen szülő?

A Kiskegyed.hu oldalán találtunk egy cikket, egy videót. Felkaptuk a fejünket, mert a portál „Borzalmas pillanat: a kutya ráharap a baba fejére” címmel közölt egy videót. Azt írták: „Ez nem egy cuki videó. Sőt! Félelmetes”. Megnéztük. Valóban az, de nem azért, amiért ők valószínűleg annak gondolják!

„Azért adjuk közre, hogy a kutyabarátok is megértsék, hogy még a leghűségesebb kutya sem mindig, mindent enged meg „kispajtásának”. Játéknak indult az egész, majd kisebb dráma lett belőle. A videó a LiveLeak oldalára került fel – komment nélkül – így nem tudni az előzményekről. De a lényeg, vigyázzunk a gyermekekre! Jobb az óvatosság. Főleg, ha ilyen nagy kutyáról van szó – írta a Kiskegyed.hu.

Valóban, nagyon figyeljünk oda gyermekünkre, ha kutya is van mellette. DE! A legjobban arra ügyeljünk, hogy a gyermek ne piszkálja a kutyát, főleg, ha a videóban látható módon viselkedik a kutya. Jól kivehetően tart a gyerek közeledésétől, fél tőle, így a kutya magát védi, menekül a helyzetből. Egy ilyen esetben a kutya mérete mit sem számít, sokkal többet számít a kutya szocializáltsága, tolerancia szintje. 

Mi inkább a felelőtlen szülőket figyelmeztetnénk a videó láttán, hogy véletlenül se engedjék meg, hogy ilyen helyzet előfordulhasson. Itt a legnagyobb hibát nem a kutya, és még nem is a kisgyerek, hanem a szülő (vagy, aki a videót rögzítette) vétette. Aki kicsit is ismeri a kutyákat, pláne saját kutyáját, tisztában kéne lennie annak várható viselkedésével. Az ilyen esetek után kerül sok kutya menhelyre a legérthetetlenebb indokkal, miszerint a kutya veszélyes, megtámadta a gyermeket. Az ilyen eseteknek legnagyobb áldozata a vétlen kutya. Figyeljünk oda, kerüljük el a hasonló eseteket! Ha nem vagyunk biztosak kutyánk vagy más kutyák várható reakciójában, akkor semmi esetre se engedjük a gyermeknek, hogy a kutyát „piszkálja”.

(A videóból nem derül ki, de reméljük a gyermeknek nem lett komolyabb baja.)

Szerencsére nagyon ritkán fordul elő ilyen eset, és akkor is egyértelmű oka van a sajnálatos balesetnek. A felelős kutyatartók felelős viselkedése szinte teljesen kizárja az efféle helyzeteket. Leginkább a fenti eset ellenkezőjéről szoktunk beszámolni, amikor például egy kutya és egy gyermek együtt nő fel a legnagyobb barátságban. 

Ha valakinek kételyei lennének vagy tanácsot kérne a témában, keresse fel kérdéseivel kutyatréner szaktanácsadónkat!

 

 

További cikkek a témában

Aktívabbak a kutyás kismamák

Hogyan készítsük fel házi kedvencünket a baba érkezésére?

Mitől féltek kismamák? Egy életre szóló barátságtól? 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...