A vakok életét veszélyeztetik a felelőtlen kutyatulajdonosok

A vakoknak és gyengén látóknak a kutyájuk a szemük. A munkatársuk. A társuk, az oltalmazójuk. Gazdáját vezető kutyához nem szabad odaengedni másik kutyát, meg kell fognotok a kutyátokat vagy pórázra kell tenni. Ne kezdjetek el játszani sem vakvezető kutyával, mert a gazdinak az élete múlhat azon, ha a kutya hirtelen mozdul, elrántja őt, lerántja egy járműről stb.Egy vak nő a neten osztotta meg, mi történt vele. Azt kéri, figyeljetek jobban! – olvasható a SzeretlekMagyarország.hu oldalán

Sajnos nagyon sokan hagyják ezt a szabályt figyelmen kívül, szórakozottságból, tudatlanságból, vagy időnként puszta rosszindulatból. A Facebookon publikálta ezt a felháborodott levelet egy hölgy, akinek már nem egyszer megzavarták és szándékosan hergelték Kamilla nevű vakvezető kutyáját munka közben. A szöveget tartalmi változtatás nélkül közöljük.

„Ma megtapasztalhattam, hogy milyen az, amikor valaki buta és hozzá rosszindulatú is.

Éreztem, hogy Kamilla kutyát lát, majd nem sokkal később a kutya átrohant az úton és már ott totyogott Kamilla előtt. Gazdi hívja vissza, de úgy, hogy egyértelmű volt számomra, hogy a kutya nem fog visszamenni. Mi haladtunk, amennyire lehetett, Kamilla konkrétan nem foglalkozott vele, bár morgással egyértelműen jelezte, hogy zavarja őt a kutya, menjen már onnan.

A nő pedig továbbra sem csinált semmit. Én szóltam, hogy ugyan fogja már meg a kutyáját, nem látja, hogy a vakvezető kutyám éppen engem vezet? „Jaj, ezt a kutyámnak honnan kellett volna tudnia.” Felvilágosítottam, hogy nem a kutyájának, hanem neki kellene tudnia! Mondta, hogy vegyek vissza magamból…

Éreztem, hogy fogalma sincs miről beszélek, mondtam, hogy az életem van a kutyára bízva, ami pedig nem játék! Továbbra sem fogta fel, csak tipegett utánunk a kopogós cipőjében, miközben Kamilla egyre mérgesebben morgott, de még mindig szépen haladtunk a járdán.

A végén megkérdeztem, hogy most direkt nem fogja meg? „Direkt bizony, hogy megtanulja…”

A többit nem értettem, mert Kamilla hibátlanul balra fordult és bejelezte a lelépőt, majd mentünk a futtatóra.

Nem tudom mit lehetne tenni annak érdekében, hogy a kutyások felfogják végre, hogy: DOLGOZÓ VAKVEZETŐ KUTYÁHOZ SOHA NEM ENGEDJÜK ODA A KUTYÁNKAT, MERT BALESETVESZÉLYES!!! A VAKVEZETŐ KUTYÁRA A GAZDI ÉLETE VAN RÁBÍZVA, AKÁR EGY ODA ENGEDETT KUTYA, AKÁR EGY KÉRETLEN SIMOGATÓ KÉZ BALESETET IS OKOZHAT!!! ŐK NEM GÉPEK, ÍGY AKÁR CSAK EGY PILLANATRA IS, DE ELVONHATJA A FIGYELMÜKET VALAMI ÉS AKKOR MÁR NEM A MUNKÁJUKRA FIGYELNEK!!! EMBEREK, KÖNYÖRGÖM, GONDOLKODJANAK MÁR!!!

Ezek után a futtatóra is behoztak egy olyan kutyát, aki ment már neki Kamillának.

Kamilla már hámban volt, indulni készültünk, a pórázon lévő kutya pedig morgott Kamira, aki nem hagyta szó nélkül a dolgot. Mivel nekik nem szabad reagálni ilyesmire, ezért rászóltam, de éreztem azt is, hogy engem akar védeni! Gyorsan lenyomtunk egy ül, fekszik, ül, állt, pattogott, mint a gumilabda! Mikor indultunk, még összemorogtak a kutyával, de ahogy elhagytuk a futtatót rögtön lenyugodott, csóválva indult el velem a villamos felé. Vakvezető kutyának nem feladata védeni a gazdit, de szeretetből és ösztönből megteszik.

Közben az is eszembe jutott, hogy ez a kutya – szó szerint – akár meg is halna értem!!!

Hazafelé minden rendben volt, szépen dolgozott, viszont folyamatosan éreztem, hogy vigasztalni próbált.
Hiába van a kutyám profin kiképezve, hiába tartatom be vele maximálisan a tanultakat, hiába teszek meg minden tőlem telhetőt, ha szinte nap, mint nap küzdenem kell azért, hogy normálisan tudjunk közlekedni…”

Kutyabarátok! Figyeljünk oda egymásra, a másik kutyájára, segítsük egymást!

Fotók forrása: Kutyák a vak emberekért

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...