A kutyája tudja, ha rossz kedve van

Osztrák kutatóknak sikerült feloldaniuk az eddigi ellentmondásokat, és egyértelműen kimutatták, hogy a kutyák képesek felismerni az emberek érzelmeit, sőt az emberi arc legapróbb vonásait, mimikáját is meg tudják különböztetni, a rossz kedvhez negatív, a jóhoz pedig pozitív érzelmeket társítanak. Magyar kutatók hasonló eredményre jutottak. Mire figyeljen minden kutyatulajdonos? – teszi fel a kérdést az index.hu.

Osztrák kutatók tanulmánya szerint a kutyák képesek különbséget tenni a vidám és a mérges emberi arcok között, ezzel bizonyított, hogy nem az emberek az egyetlenek, akik képesek különbséget tenni a kifejezett érzelmek között.

Már korábban is próbálkoztak annak mérésével, hogy a kutyák képesek-e megkülönböztetni az emberek érzelmeit, de ezek a kísérletek eddig nem jártak teljesen sikerrel. A Current Biology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői viszont betanították a kutyákat, hogy különbséget tegyenek a boldog és a mérges arc között.

A kutyákat két csoportra osztották: az egyiket megtanították a boldog arcokra, míg a másiknak mérges arcokat mutattak. Minden edzésen csak az arcok alsó vagy felső felét mutatták a kutyáknak.

Miután 15 pár képpel betanították őket, a kutyákat négy dologgal tesztelték:

  1. Új arcokon az arcoknak ugyanazt a felét mutatták, mint a betanításon;
  2. A tréningen is megismert arcoknak ugyanazt a felét mutatták, mint addig;
  3. Új arcok másik felét mutatták;
  4. A tréningről ismert arcok másik felét mutatták.

Az eredmények alapján a kutyák képesek voltak különbséget tenni a vidám és mérges arcok között is, akkor is, ha azokat akkor látták először. Ez azt jelenti, hogy a kutyák nemcsak a kifejezett érzelmek között tudtak különbséget tenni, de új arcokra is alkalmazni tudják ezt a tudást.

„A kísérlet újdonsága egy korábban nem alkalmazott módszer, amellyel pontosabb képet kaphatunk arról hogyan képesek a kutyák a különböző emberi érzelemmegnyilvánulásokat fényképek alapján felismerni” – kommentálta a tanulmány eredményeit az indexnek Szánthó Flóra, az ELTE etológia tanszékének kutatója.  Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy a kutyák intenzívebben reagálnak a vidám és mérges emberi arckifejezésre, mint a semlegesre, és az is kiderült, hogy a kutyák különbséget tesznek a gazdáik mosolygó és semleges arckifejezést ábrázoló fényképei között, de ezek az eredmények többször ellentmondásosak voltak: előfordult, hogy a kutatók nem találtak különbséget a kutyák, gazdáik vidám, semleges és mérges arckifejezésről készült képekre adott reakciói között. 

A mostani eredmények szerint viszont a kutyák nem csak arra képesek hogy megkülönböztessék a vidám és mérges arckifejezést egymástól, hanem az azokon megfigyelt jelzéseket (mimika) univerzálisan képesek voltak felismerni, vagyis ha új fényképet láttak, amelyen csak egy szempár volt látható, a korábbi tapasztalatok alapján képesek voltak eldönteni hogy vidám vagy mérges arckifejezés tartozik-e a szempárhoz.  Felismerik például szemöldök állását, amelyek az adott érzelmekre jellemzőek. 

„További érdekessége a kutatásnak, hogy a megfelelő választás mindig jutalommal járt a kutyák számára, azonban amikor a mérges arckifejezést kellett felismerniük és kiválasztaniuk a tanulás lassabban ment, több időt és próbált igényelt mint a vidám arckifejezés kiválasztása” – mondja a magyar kutató. A tanulmány szerzőinek magyarázata szerint a mérges arckifejezéshez negatív érzelmi töltetet is társítottak a kutyák, vagyis valószínű hogy a korábbi tapasztalatok alapján megtanulták,  hogy a mérges arckifejezést mutató embert inkább érdemes elkerülni. 

A cikk teljes terjedelmében tovább olvasható az Index.hu oldalán.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: index.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...