Saját KB bal
Saját KB jobb

Elkezdődött a kóbor kutyák lemészárlása Romániában

A Négy Mancs indítványt terjesztett be a bukaresti Fellebbviteli Bírósághoz, hogy a román kormány állítsa le a kóbor kutyák gyilkolását. A napokban több mint ezren demonstráltak Bukarestben, egy „Adjatok életesélyt a kutyáknak” transzparens alatt.

„A Négy Mancs korábban figyelmeztette a kormányt, hogy a kóbor kutyák legyilkolása nem jelent megoldást a problémákra. Minden szükséges eszközzel megpróbáljuk meggyőzni elérni, hogy helyezze hatályon kívül ezt a törvényt és helyette hozzon olyan szabályt, amely a problémát fenntartható módon, az emberek és az állatok jóllétének figyelembe vételével, mészárlás nélkül oldja meg. A Négy Mancs Fellebbviteli Bírósághoz benyújtott beadványa csak az első lépés” – mondta Gabriel Paun, a Négy Mancs nemzetközi kampányigazgatója.

A kutyák lemészárlását lehetővé tevő törvény tavaly októberben lépett életbe, miután egy hónappal korábban egy szörnyű baleset során kóbor kutyák halálra sebesítettek egy gyermeket. A módszer karácsony előtt jutott nyilvánosságra és nem sokkal ezután megkezdődhetett a kóbor kutyák lemészárlása, amelyet a Négy Mancs számos más törvénnyel való összeférhetetlensége miatt elfogadhatatlannak tart. Az önkormányzatok például bármely magáncéghez kiszervezhetik a kóbor kutyák kiirtásának „tevékenységét”. A törvény végrehajtása számos ponton generál problémákat. Például a tisztázatlan jogkörök miatt a helyi hatóságok egymás területén is begyűjthetik a kutyákat.

A menhelyek a nyilvánosság elől szigorúan el vannak zárva, ami például a kutyák túlélését jelentő örökbefogadást is megnehezíti. Ráadásul a kutyatulajdonosoknak jelenteniük kell a hatóságoknak, ha két hétnél hosszabb ideig tartózkodnak távol lakóhelyüktől, – ami nemcsak életszerűtlen, de a kóbor kutyák helyzetével sincs kapcsolatban.

„A törvényt jogilag átgondolatlannak találtuk, ezeket a gyenge pontokat támadjuk. A kutyatulajdonosokat szinte fogolyként kezeli. Megnehezíti az örökbefogadást. Elősegíti a kegyetlen és illegális, gyilkolásra „szakosodott” vállalatok terjedését, a helyi hatóságokat egymás területére engedve ugrasztja össze. A bíróság felfüggesztheti a gyilkos törvény végrehajtását az első, hamarosan kitűzésre kerülő tárgyaláson” – mondta Paun.

A Négy Mancs az elmúlt pár hónapban több mint 70 olyan esetet jelentett a hatóságoknak, ahol kutyákat kilőttek, megmérgeztek, vagy egyéb barbár módon végeztek velük. Eddig a rendőrség nem volt képes bíróság elé állítani az elkövetőket. ”A legyilkolásukat lehetővé tevő törvény mellett a kutyákat a cselekvésre képtelen rendőrség orra előtt a rájuk szabadon vadászó állatkínzók is fenyegetik” – tette hozzá Paun.

A Négy Mancs felszólítja a román kormányt, hogy vonja vissza a gyilkos törvényt, és hozzon létre egy olyan Kormányzati Válságközpontot, amely leállítja a mészárlásokat, és a kóbor kutyák számát humánus és fenntartható módon szorítja vissza.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: Négy Mancs
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...