Saját KB bal
Saját KB jobb

Filmsorozatok diktálják a kutyadivatot

Apa, olyan cukik, vegyél nekem is egyet! Hány gyerek kiáltott fel így a 101 kiskutya című film dalmatái láttán? És ez volt a Rex felügyelő vagy a Beethoven után is. Minden filmnek és kornak megvan a divatkutyája. – olvasható a borsonline.hu-n.

Ahogy a ruháknál, úgy a kutyáknál is megvan minden kor divatirányzata. Napjainkban egészen más fajtákat keresnek az állatszeretők, mint a 60-as vagy a 80-as években. Korózs Andrást, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Szövetsége elnökét kértük, adjon egy kis áttekintést a különböző korok legkedveltebb fajtáiról.

50-es, 60-as évek: Rövidszőrű magyar vizsla

Ez világszerte az egyik legismertebb magyar vadászkutya. Több fajta keresztezéséből alakult ki. Már szenvedélyes vadász honfoglaló őseink mellett feltűnt egy vadászkutya, amely követte őket a vándorlások során a Kárpát-medencébe. Sárga, esetleg barna színű, néha foltos volt, s a vadászat minden mozzanatánál segített a vadásznak.

Az I. Kutya-világkiállításon, amelyet 1971-ben rendeztek a Hungexpo területén, nagy szerepet kapott ez a fajta. A II. világháború végétől kezdve a 70-es évekig nagyon népszerű volt hazánkban.

70-es évek: Boxer

Az 1980-as évekig nem nagyon volt az országban ilyen extrém fajta eb. Munkakutyaként jószerével csak a minden korban rendkívül közkedvelt német juhász és dobermann hódított. A boxer marcona kinézete ellenére nagyon jóindulatú, barátságos, de ugyanakkor bátor fajta, mentes minden hátsószándéktól. Ám akármennyire szereti is a kényeztetést, szüksége van a napi mozgásra, és egy erős, következetes gazdára.

80-as évek: Dalmata

Ki ne emlékezne a 101 kiskutya című rajzfilmre? Az alkotás annyira népszerű volt, hogy rendkívül keresett lett Magyarországon ez a horvát fajta. Persze nem csak a film miatt, ami rá irányította a figyelmet. Jó kedélyű, barátságos és értelmes fajta. Társaságkedvelő, kiegyensúlyozott természete van, gazdáját és családját nagyon szereti. Éber, ám nem házőrző, mert hiányzik belőle az agresszivitás. Rendszerint a macskákkal és egyéb háziállatokkal is szívesen él együtt.

90-es évek: Orosz őrző-védő ebek, kaukázusi juhász és közép-ázsiai juhász

Fontossá vált a biztonság. Ezeket a fajtákat főként házőrzésre alkalmazták, sajnos a hazai komondorok és kuvaszok kárára. A kaukázusi juhászkutyának erős késztetése van családja megvédésére. A gyerekeket, macskákat, baromfit és bármi egyebet a sajátjának tekinti, s akként tiszteli és védelmezi. A gyerekeket nem szabad egyedül hagyni vele, mivel ha más gyerekek is jelen vannak, és a játék eldurvul, a kutya a saját gyerekek védelmére kelve bánthatja a többit.

A közép-ázsiai juhász a kaukázusinál durvább, erősebb. Sohasem ugat ok nélkül. Nyugodt, de ha kell, vonakodás és figyelmeztetés nélkül támad.

Napjainkban: Terrierek, csivava, francia buldog

Korózs András szerint elsősorban gazdasági okok miatt választanak kisebb termetű kutyát az emberek. Mivel lényegesen kevesebbet esznek, így olcsóbb a tartásuk. Ugyanakkor lakásban is jól érzik magukat, sőt egy táskában is hurcolhatóak. A divatot az is befolyásolja, hogy rengeteg külföldi sztár fotóztatja magát ölebekkel.

Fajtatiszták is utcára kerülnek

– Egyre több fajtatiszta eb kerül utcára a keverék kutyák mellett. Erről a tenyésztők tehetnek, akik túlszaporítják az ebeket – nehezményezte Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

Ő is tapasztalja: szinte minden évnek vannak divatkutyái. A pásztorkutyák után az első nagy változás a 90-es években történt, amikor a harci kutyák előtérbe kerültek, nálunk is nagyon népszerűek lettek a staffordshire terrierek. A pitbull tartását egy időben be is tiltották Magyarországon. Ma egyetlen faj tartását sem korlátozzák, de az ebek harcoltatása kutyakínzásnak számít.

 

Hofmeister Zoltán
(borsonline)

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: borsonline.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...