Saját KB bal
Saját KB jobb

Terápiás állatok, házi kedvencek, a lélek gyógyítói

Ön is szereti az állatokat? Ha igen, akkor biztosan tapasztalta már, hogy a kutyák, lovak, macskák és a többi házi vagy szelíd(ített) állat közelsége milyen csodálatos hatással van ránk: nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak vagyunk, ami testi egészségünkre is pozitívan hat. Lássuk, hogyan segítik ma a betegek gyógyulását!

A háziasított állatok az idők során, ahogy napjainkban is, felbecsülhetetlen szolgálatot tettek és tesznek nekünk, embereknek, tiszteljük és becsüljük meg őket! Az egyedül élő idős emberek számára sokszor házi kedvencük jelenti az egyetlen vigaszt, nem érzik magukat magányosnak, szeretetet adnak és kapnak.

Az iskolában kirekesztett, osztálytársai által kiközösített, magányos gyerekek önértékelését semmihez nem hasonlítható eredménnyel javítja egy négylábú barát, akihez odabújhat, akiről gondoskodhat. Az állatokat nem érdekeli, hogy valaki szép vagy csúnya, alacsony vagy magas, divatos vagy sem, és legfőképpen nem köti feltételhez szeretetét. Egy kutya vagy egy nyúl ideális választás az ilyen gyerekek számára. Az élőlény közelsége kompenzálja az elutasítottság érzését, és azt is megakadályozza, hogy a gyermek teljesen bezárkózzon saját világába, és lehetővé teszi, hogy nyitott tudjon maradni új, egészséges emberi kapcsolatokra is.

Az állat számára egyedül az ember viselkedése, jelleme számít, és az, hogy hogyan bánnak vele.

Kutya az irodában

Stressz-szakértők szerint az ideális munkahelyen az irodában legalább egy kutyának is kellene lennie. A kutya jelenléte nem csak a stresszt és a feszültséget oldja, hanem az egészségre is jó hatással van.

Kutatások bizonyítják, hogy elég egyszerűen megérinteni a kutyát, vagy belenézni hűséges szemébe ahhoz, hogy a vérnyomásunk csökkenjen, és endorfin szabaduljon fel, sőt a legújabb eredmények azt igazolják, hogy utóbbi akkor is megtörténik, ha egy térben vagyunk a kutyával, vagyis puszta jelenléte elegendő ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat. Többen is beszámoltak arról, hogy egy barátságos kutya simogatása közben elmúlt a fejfájásuk, megszűnt a rosszkedvük, az idegességük, és csillapodott a köhögésük, vagy enyhültek emésztési panaszaik.

Kutyabarát munkahelyek.

A háziállatok védenek az allergiától

Nagyon sok szülő tévesen úgy gondolja, hogy az állati szőr az első számú allergén. Ez azonban nem igaz. Az állati szőrök nem olyan erős allergének és nem is váltanak ki allergiát olyan sok esetben, mint például a növényi pollenek vagy az élelmiszerek egyes összetevői. Sok leendő szülő mégis megválik háziállatától a kisbaba érkezése előtt.

Egyesült Államokban végzett kutatások szerint a kutyás családokban felnövő gyerekek 1 éves korukra olyan védettséget szereznek, hogy későbbi életük során 50 százalékkal kisebb eséllyel lesznek allergiásak.

Egy francia tanulmány szerint azok az asztmás betegek, akik gyermekkorukban – főként a korai éveikben – valamilyen háziállatot tartottak, jelentősen ritkábban voltak érzékenyek az állati szőrökre. Feltehetően az lehet ennek az oka, hogy ha az emberi immunrendszer korai fejlődési szakaszában kapcsolatba kerül a potenciális allergénnel, jelen esetben az állati szőrrel, akkor később tényleg nem alakul ki nála allergia.

A házi kedvencek szerepe az immunerősítésben

Attól függetlenül, hogy kutyánk a kertben vagy a lakásban él, igényli a napi kétszeri sétáltatást, ami nem csak neki, de a gazdiknak is jót tesz. Ugyanez elmondható a lovaglásról is: a szabad levegőn való mozgás erősíti a kórokozókkal szembeni ellenállóképességet, és javítja erőnlétünket.


A gyerek eb mellett egészségesebb

Egészségesebbek azok a gyerekek, akik olyan családban nőnek fel, amelyben kutya van, mint azok, akik ebmentesen cseperednek fel: kevesebb légúti betegség támadja meg őket – állítják finn orvosok


Terápiás állatok

Szakértők szerint mindegy, hogy valóban képzett terápiás állatról vagy egy barátságos házi kedvencről van-e szó, az állatok közelsége mindenképp jó hatással van a valamilyen lelki traumát átélt emberekre. A legismertebb módszer talán a lovas- és a delfinterápia, de bármilyen állatról legyen is szó, az elv ugyanaz: az állatok játékos módon ébresztenek bizalmat a lelkileg, szellemileg vagy testileg sérült emberekben. A delfinek például nagyon sokat segítenek a magukba forduló, autista gyerekeken. Sokan a terápia során kezdenek el újra beszélni.

A lovas terápia (hippoterápia) főként azoknak az embereknek nyújt segítséget, akik stroke-on vagy más agyi sérülésen estek át, sclerosis multiplexben szenvednek vagy szellemileg sérültek, fogyatékkal élők. A lovas terápia fejleszti a koordinációs készségeket, az egyensúlyérzéket és az önbizalmat, továbbá segít a hiperaktív és olvasási zavarral küzdő gyerekeken is.


Lovasterápia: kiknek és miért lehet hasznos

Régi megfigyelés, hogy az állatokkal való foglalkozás elősegíti egyes betegségek gyógyulását, javulását vagy szinten tartását. Legalkalmasabbnak erre a célra – jelenlegi életmódunkból adódóan – a háziállatok tartása tűnik. Házi kedvenceinkkel való törődés vagy akár csak azok tisztán fizikai jelenléte is segít számos pszichés és szomatikus betegség javulásában. A terápiás állat legtöbbször kutya vagy macska, ám számos problémára lehet gyógyír a lovakkal való kapcsolattartás is. Ma már Magyarországon is számos helyen elérhető a lovasterápia, a vele foglalkozó szakemberek szakmai szervezetbe tömörülnek, ezáltal szakmai felkészültségük és folyamatos továbbképzésük is biztosított.


Kutyák, macskák és társaik

Sokan anyagilag nem engedhetik meg maguknak a delfin- vagy lovas terápiát, de ahogy már említettük, a testi és lelki betegségek gyógyításában bármilyen szelíd állat segítségünkre lehet. Pszichológusok és viselkedéskutatók szerint ennek az az oka, hogy az állatok olyannak fogadnak el minket, amilyenek vagyunk. Az ember és állat között különleges kötelék alakul ki, szavak nélküli kommunikáció zajlik.

A háziállatot tartó szívinfarktuson átesett páciensek, az infarktust követő egy évet sokkal nagyobb eséllyel élik túl, mint azok, akinek nincs házi kedvencük. Teljesen mindegy, hogy milyen állatot tart az illető, kutyát, macskát, madarat, hörcsögöt, halat, bármilyen háziállatot.

Nem utolsó sorban meg kell említenünk a vakvezető kutyákat, akik a látássérültek társai a mindennapokban, a keresőkutyákat, akik a katasztrófák túlélői után kutatnak, és mentik meg saját életüket kockáztatva bajbajutott emberek ezreinek életét világszerte, és mindazokat az állatokat, akik társaink és barátaink a mindennapokban.

 

További cikkek a témában:

Az igazi társ: a segítőkutya

Szívmelengető kisfilm a vakvezető kutyákért

Vakvezető kutya mentette meg a gázolástól

 

 

Forrás: webbeteg.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...