Itt a háziállatoknak is joguk van a megfelelő bánásmódra

Agyondédelgetett, elkényeztetett ölebek az egyik oldalon, míg a másikon kiéheztetett, láncra vert kutyák, dögkútba dobott kisállatok, agyonvert vagy éppen fára felakasztott macskák – csupán a szerencsén múlik, hogy melyik állat hová és kihez kerül: egy állatbaráthoz vagy egy szadista, lélektelen lényhez. Bár több országban szigorították az állattartás szabályait, és az állatokkal szembeni kegyetlenkedést büntetik, a törvényi háttér sem tud minden állatot megmenteni felelőtlen gazdáiktól.

Sok más európai országgal ellentétben, Angliában igen szigorúan veszik az állattartás kérdését, és komolyan büntetnek is. Ugyanakkor, ha valaki már nem tudja eltartani kedvencét, leadhatja egy menhelyen, ahol gondoskodnak róla – írta a híradó.hu.

A szigetországban nagy hagyományai vannak az állattartásnak, s bár a bulvársajtóban időről időre szenzációként robbannak az elszabadult kígyókról és óriásira nőtt teknősökről szóló hírek, a britek legtöbbje mégis felelős, lehetőségeivel és korlátaival tisztában lévő hobbiállat-tulajdonos, aki pontosan tudja, hogy egy londoni lakásba nem való krokodil vagy kígyó.

Számos karitatív szervezet működik célzottan a felelős állattartás népszerűsítésére, átfogóan, de különböző állatokra specializálódva is, s tájékoztató honlapok és támogató szervezetek tucatjai segítik az erre rászorulókat. Az egyik legfontosabb az ernyőszervezetként működő Pro Pets, amely felvilágosító tevékenységgel népszerűsíti a felelős állattartást, lobbizik a politikusoknál a szükséges rendelkezések meghozataláért, koordinálja a hatóságok és a hobbiállat-iparág, illetve a különféle állatvédő szervezetek közötti együttműködést. A tulajdonosok nevelése olyan apróságoknál kezdődik, mint hogy a parkban a kutyájukat sétáltatókat zacskók és külön szemétgyűjtők ösztönzik a helyes viselkedés gyakorlására. Azok pedig, akik valami miatt már nem bírják az állattartást, menhelyek tucatjai közül válogathatnak. Mindezt támogatja a megfelelő jogi környezet és társadalmi hangulat. Az, hogy a britek zöme rendkívül állatszerető, tettekben is megnyilvánul. Az állatvédelem ügyében a brit társadalom jó része egészen elképesztő mértékben mozgósítható, anyagi áldozatokra és gyakorlati tettekre is kész, így az sem meglepő, hogy az állatmentés is beépült a brit hétköznapokba. Árvizek, tüzek, balesetek során az emberek mellett az állatokra is odafigyelnek a segélyszolgálatok.

Az állatvédelem élharcosa az 1824-ben alakult Királyi Társaság az Állatokkal Szembeni Kegyetlenkedés Ellen. Évi 82 millió fontos költségvetése teljes egészében adományokból származik, 323 felügyelőt foglalkoztat, 150 szakembere foglalkozik állatmentéssel. Évente több mint százezer panaszt vizsgálnak ki, s mintegy kétezer esetben büntetőjogi következménye is van a kegyetlen bánásmódnak. A rendőrséggel és a hatóságokkal is együttműködő szervezet akár vádemelési javaslatot is tehet az állatokkal kegyetlenkedők ellen. Néhány éve ugyanis már törvény is szabályozza az állatok védelmét, amely kimondja, hogy a háziállatoknak is joguk van a megfelelő bánásmódra, ételre és orvosi ellátásra, és súlyos pénzbüntetéssel, illetve börtönnel is sújthatják az állatokkal kegyetlenkedőket.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: hir6.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...