Ebtestben Ép Lélek

Ebtestben Ép Lélek

2014 ÁPR 28  |  Hírek

Nagy érdeklődéssel indult az Ebtestben Ép Lélek első előadása, melyet a kutyabarát Téli Kertemben rendeztek a belvárosban. A rendezvény úttörő a hazai felelős kutyatartás eddigi életében, ugyanis olyan témákat ismertet meg a kutyatartókkal, amelyek idáig kevésbé voltak elérhetők Magyarországon.

Az Ebtestben Ép Lélek rendezvény szervezőinek célja, hogy a gazdiknak átfogó képet és tudást nyújtsanak a kutyatartás 1x1-jéről. Az előadásokban szó volt többek között a városi kutyatartásról, etológiáról és újdonságként egészségügyi tanácsokat és praktikákat is hallhattak elsősegély és rahabilitáció témában a látogatók. A telt házas eseményen a gazdikat elkísérő kutyák is jól érezték megukat.

Talán senki számára nem meglepő, hogy a kutyák megérzik hangulatunkat, és együttérzést tanúsítanak számtalan helyzetben. De vajon mi lehet ennek a tudományos alapja? Mit mond az etológia, létezik "Canis Empathicus"? Az első előadást Szánthó Flóra, a Kutyabarát.hu projektvezetője tartotta a témában.


Szánthó Flóra (kutyabarát.hu)

A következő körbejárt téma a fizioterápia volt. A fizioterápiában a gyógytorna passzív és aktív részből áll, az előbbinél, mint ahogy neve is mutatja a kutya passzív, nyugodtan fekszik, a gyakorlatot a terapeuta végzi. Míg az aktív tornánál már a mozgásé a főszerep, különböző eszközök segítségével, mint például a felfújható matrac, gimnasztikai labda vagy a dynair párna. Hogy még milyen módszerek és eszközök használatosak kedvenceink rehabilitációjában, arról Bencze-Kovács Ágnes, a Magyar Kisállat Fizioterápiás Társaság titkára beszélt.


Bencze-Kovács Ágnes (Magyar Kisállat Fizioterápiás Társaság)

A fizioterápiához, a kutyák rehabilitációjához szorosan kapcsolódik a hidroterápia is, mely hazánkban még kevésbé ismert és használt terápiás eszköz, pedig óriási jelentősége van bizonyos esetekben - jelezte Látó Márton, a Tap-PANCS Hidroterápiás Központ és Uszoda munkatársa. A témát bemutató prezentációból megtudhattuk, hogyan használhatjuk kedvenceink rehabilitációjában a hidroterápiát, illetve nem utolsósorban azt is, hogy egészséges kutyák számára is egy kiváló edzés formát, szórakozást jelent a hidroterápia.


Látó Márton (Tap-PANCS Hidroterápiás Központ és Uszoda)

A szünetben, a résztvevők kutyáikkal együtt elsétáltak a közeli kutyafuttatóba, ahol a Kutyológia és a Kutyabarát.hu néhány héttel ezelőtt indult kampányának keretében, és következő állomásaként a VII. kerületi futtató is részesült a Futietikett molinóból.

Az emberek magától értetődően megtanulják, hogyan segítsenek embertársaikon vészhelyzet esetén. Nem kételkednek az elsősegély fontosságában és tudják, hogy a mentő kiérkezéséig a megfelelő ismeretek alkalmazásával akár életet menthetnek. Miért gondolják azonban azt, hogy az állatok esetében erre nincs szükség? Egy kutya nem tud segítséget hívni, ha bajban van, és csak ránk, emberekre számíthat! A pihenő után folytatódtak az előadásáok. Hazánkban még kevésbé ismert témával, a kutyaelsősegély-nyújtás fortélyaival ismerkedhettek meg a nézők, Kis Anna, a Nyújts segítő mancsot c. könyv egyik szerzőjének előadásából.


Kis Anna (Kutyaelsősegély)

Régebben vagy főztünk a kutyáknak vagy táppal etettük. Most a nyers táplálás a divat. De a kutya igényei nem a trendekkel változnak. Hogyan igazodjunk el a különböző táplálási irányzatok között? A városi kutyázás egyik alapköve: úgy éljünk kutyánkkal, hogy az mindenkinek jó legyen. A témákról bővebben, illetve a Futietikett programról is beszélt Vass Viktória, a Kutyológia képviseletében.


Vass Viktória (Kutyológia)

A délutáni program egy rövid kutyakozmetikai tanácsadással zárult. A látogatók egy olyan tudással távozhattak, mely hasznos lehet nekik és kutyájuk számára is.

A szervezők már tervezik a következő előadás-sorozatot, és már két vidéki városból is jelezték, hogy az Ebtestben Ép Lélek program náluk is kerüljön megrendezésre.

A rendezvénnyel, programmal kapcsolatban, további kérdések esetén a [email protected] email címre lehet leveleket küldeni.

KÉPGALÉRIA

 

 

(kutyabarát.hu)

Hozzászólás