Saját KB bal
Saját KB jobb

Kalifornia lehet a következő állam, ahol betiltják az állatos cirkuszokat

Február 19-án Los Angelesben hírességek, aktivisták és az állatos cirkusz betiltását támogató civilek gyűltek össze a városháza előtt egy sajtótájékoztatón, hogy felszólítsák a kormányzót a Circus Cruelty Prevention Act elnevezésű törvényjavaslat elfogadására,  mely betiltja az állatok cirkuszban való szerepeltetését.

A törvényjavaslatot Ben Hueso szenátus terjesztette elő, megalkotásában a PETA jogalkotói segédkeztek és lényegében a vadon élő és egzotikus állatok teljes tilalmát szeretné bevezetni az utazó és állandó cirkuszokban, Kalifornia államban.

kutyabarat kutyabarát

A városi tanács tagja Paul Koretz is támogatásáról biztosította a résztvevőket, aki már több olyan állatvédelmi törvény bevezetésében is sikeresen vett részt, mint például a bikaviadalok beszüntetése, vagy a szőrme árusításának tilalma. Elmondta, hogy milyen fontosnak tartja ezt a lépést, mellyel egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy az állatokat soha többet ne használják az „Angyalok városában” szórakoztatásra.

Olyan hírességek is részt vettek a demonstráción, mint Joaquin Phoenix, Pablo Azar, Daniella Monet és Juan Pablo Di Pace, akik évek óta küzdenek az állatok jogaiért és védelméért.

kutyabarat kutyabarát

Az egyik legnagyobb cirkusz Los Angelesben a UniverSoul Circus, mely a mai napig használj az állatokat előadásai során. Elsősorban nekik üzentek a résztvevők, a törvényalkotók és a törvényt támogatók: Kalifornia nem kér többet az állatos cirkuszokból!

A vadállatok kiképzése – bármit is állítanak az ezzel foglalkozók – sokszor fájdalmasak és minden esetben kényszerítéssel járnak. Már a szállításuk is az állatok számára borzasztó körülmények között, kis ketrecekben, vagonokban történik, mely minden, csak nem kényelmes például egy elefánt számára. Az egész életüket élőhelyüktől elszakítva töltik, megfosztva mindentől, amire születtek. Mindezt azért, hogy szórakoztassák azokat a tudatlan és érzéketlen embereket, akik ebben örömöt lelnek.

kutyabarat kutyabarát

Fontos kiemelni, hogy a legtöbb országban társadalmi összefogás és nyomás eredményeként tiltották be az állatos cirkuszokat, melyre hazánkban egyelőre még nem került sor. Sőt. Nemrég az egyik ”leghíresebb” állatos cirkusz igazgatója tartott állatvédelmi órát (!) az Állatorvostudományi Egyetemen. Bemutatta, hogyan kell jól tartani és gondozni egy vadállatot a cirkuszban. Na, ezt nevezem én az antagonisztikus ellentét csimborasszójának. Mert egy egzotikus állatot, egy vadállatot – bármennyire is igyekszik valaki és bármennyire is a jó szándék vezérli – nem lehet jól tartani egy ketrecben. Egyszerűen nem ott van a helye.

Ha kételyeid vannak, nézd meg ezt a képet és tedd fel a kérdést: szerinted erre született az elefánt? Boldog, hogy fejen állhat? Szerinted ez normális? Nincs több kérdés.

kutyabarat kutyabarát

 

Bohata Krisztina

Fotók: MTI/Kallos Bea, peta.org
Forrás: peta.org
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...