Idén is elstartolt a szánhúzó verseny, ahol eddig több mint 150 kutya halt meg

Idén 47. alkalommal újra elstartolt az Iditarod, a világ legkeményebb kutyás szánhúzó versenye Alaszkában, melyet az elmúlt években az állatvédők heves tiltakozása övez nem csak a régióban, hanem ez egész világon. Az egyik legnagyobb állatvédő szervezet, a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) adatai szerint eddig összesen több mint 150 kutya halt meg a versenyen.

Az 1600 kilométeres táv Achorage-ből indul, ahova idén – már nem először – teherautókkal kellett havat szállítani, hogy el tudják indítani a versenyt.  A verseny őrült tempóját jól érzékelteti, hogy míg 1973-ban, az első versenyen a győztes 20 nap alatt ért célba, úgy a tavalyi nyertes mindezt 9 nap és 12 óra alatt abszolválta. A táv nem lett rövidebb, a pálya nem lett könnyebb, csak a tempó lett gyilkosabb. A nyeremény 2018-ban 50 ezer dollár volt, de 2 évvel ezelőtt ennél több, 70 ezer dollár ütötte a nyertes markát. Az egyik fő szponzor viszont kihátrált a versenyből, mely nagy részben köszönhető az állatvédők folyamatos tiltakozásának.

kutyabarat kutyabarát

A futamon 14 hajtó 16 huskyból álló falkája indul, Willow-ból. A rendezők biztosítják a sérült kutyák ellátását bizonyos pontokon, és ha a kutya nem tudja folytatni a versenyt, a visszaszállításról is gondoskodnak. A hajtók a világ összes tájáról érkeznek, a legkülönbözőbb területekről. Van köztük halász, ügyvéd, bányász, művész, nők és férfiak. A futamot óriási érdeklődés kíséri, forgatócsoportok és tévé stábok tucatjai utaznak a helyszínre, hogy bepillantást nyerjenek a drámai és kőkemény küzdelembe.

kutyabarat kutyabarát

A hajtók stratégiája, felkészülése és taktikája eltérő, más napszakban haladnak, más módszerrel képzik a kutyájukat és magukat. A felkészülés egész évben zajlik, nem csak fizikailag kell a maximumot kihozni magukból, de a legtöbb hajtónak szponzort is kell szereznie, hogy a magas költségek mellett is eljusson a versenyre.

kutyabarat kutyabarát

A versenyről 2016-ban The Great Alone címmel többszörös díjnyertes dokumentumfilm is készült, mely végigkíséri a futamot, a hajtók életét és motivációját.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, banff.hu, iditarod.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...