A gazdik majdnem fele kockáztatná életét azért, hogy megmentse kedvencét

A kutya gazdi kötődés és kapcsolat sokszor kerül a kutatók érdeklődési körébe, hiszen négylábú kedvenceink egyre stabilabb és definiáltabb helyet foglalnak el a családban és a társadalomban.

 

Bár a kutya évekkel ezelőtt is sok esetben bent volt a házban és családi kedvencként funkcionált, az elmúlt évtized alatt vált a család – társadalmilag is elfogadott – tagjává.  Egyre több helyre vihetjük őket magunkkal vacsorázni, vásárolni, szórakozni vagy nyaralni. A kutyás és cicás szolgáltatások köre is bővült ez idő alatt, számos egészségügyi és prevenciós kezelés áll rendelkezésre például egészségük megőrzésére és bizony a gazdik komoly összegeket áldoznak kedvenceikre.

Ennek kapcsán pár évvel ezelőtt végeztek Nagy Britanniában egy felmérést, kutyás és cicás családok körében. Több kérdéskört felvetettek a kutatók, vizsgálták a kötődést gazdi és háziállat között, milyen szoros és mély a kapcsolat, és vajon vészhelyzet esetén milyen messzire mennének el a gazdik, ha kedvencük életének megmentéséről lenne szó.

A vizsgálat során több mint 1000 gazdit kérdeztek arról, hogyan reagálnának vészhelyzet esetén. Olyan konkrét szituációkban kellett választ keresni, mint például bemennél kutyád után egy égő házba, vagy beleugranál egy vad sodrású folyóba, ha azt látod, hogy kutyádat elragadta az ár. A megkérdezettek több mint 40 %-a,  pontosan 42 % mondta azt, hogy habozás nélkül kockára tenné az életét, hogy megmentse kutyáját.

További kérdéseket is feszegettek a kérdőíven, olyan kényes témák kerültek górcső alá, mint a párkapcsolati feszültségek és választások, melyeket kis kedvenceink okozhatnak. A kutatásban részt vevők 25%-a azonnal szakítana aktuális partnerével, ha az nem fogadná el kutyáját vagy macskáját illetve a hozzá fűződő szoros érzelmi kötődést.

kutyabarat kutyabarát

Az anyagi terhekkel és vállalásokkal kapcsolatban és felmerültek kérdések, ki meddig megy el olyan esetben, ha súlyos anyagi áldozatra van szükség egészségük megőrzéséhez vagy gyógyításához. A válaszadók 12%-a gondolkodás nélkül eladósodna vagy akár jelzálog kölcsönt is felvenne azért, hogy biztosítsa kisállata számára a megfelelő ellátást.

Magyarországon még nem készült hasonló felmérés, de bizonyára hasonló számokkal zárnák a kérdőíveket. Te hogy válaszolnál a felmerült kérdésekre?

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: mirror.co.uk

Indexfotó: pexels

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...