Saját KB bal
Saját KB jobb

A magyar cirkuszigazgató szerint állatok nélkül nincs cirkusz

A világ legfiatalabb cirkuszigazgatója, Ifj. Richter József szerint túlzásba viszik az állatvédelmet azzal, hogy kínzás­sal vádolják azt, aki nem kanapén tartja a kedvencét – írta meg a borsonline. Ifj. Richter József szerint régen volt már, amikor mindenki egyformán örült egy két lábon álló elefánt látványának.

 

Ma már komoly nemzetközi mozgalmak igyekeznek elérni, hogy a cirkuszokból örökre tűnjenek el az állatos produkciók. A Csak show és más semmi című TV2-es gigaprodukció zsűritagja, ifj. Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója viszont a Borsonline stúdiójában adott interjújában kiállt az évszázados cirkuszhagyományok mellett.


Fotó: BORS

– A cirkuszművészetet sok támadás éri az utóbbi időben az állatok szerepeltetése miatt – mondja. – Mi komolyan dolgozunk azon, hogy bebizonyítsuk: a cirkuszban lehet az állatokat jól tartani. Látunk szörnyűséges videókat, ahol kínozzák és éheztetik az állatokat, de ez nem jelenti azt, hogy nálunk, a Magyar Nemzeti Cirkuszban is így bánnánk velük. Ezért is szoktunk folyamatosan videókat és fényképeket megosztani a nagyközönséggel, hogy lássák: az állatok a barátaink, a kollégáink, és ekképp is bánunk velük. –

Az Arany Bohóc-díjas és Arany Pierrot-díjas művész szerint a cirkusznak három alappillére van: az állat, a bohóc és az artista. Ha az egyik eltűnik, már egy egészen más műfajról beszélünk, nem cirkuszról. Az állattartás ezért is különösen fontos a nagy nevű cirkuszi dinasztiából származó artista számára. Richter azt is elmondta, hogyan jutnak egzotikus állatokhoz.

– Nincs ára ezeknek az állatoknak, nem lehet őket megvásárolni. Több generáción keresztül állatkertben, cirkuszokban, szafariparkokban születnek, bőséges szaporulat esetén kaphatja meg őket egy-egy cirkusz. De természetesen nagyon komoly feltételek mellett – mondja. – Nagy a nyomás, de úgy gondolom, hogy a nemzeti cirkusz túl fogja élni ezt az állatfoglalkoztatás-ellenes hangulatot, amit egyébként egy divathullámnak gondolok. Most gondolkodás nélkül kritizálnak mindenkit, akinél az állatok nem a kanapén heverésznek. Ez szerintem túlzás. –

 

Más országokban kicsit másképp:

Portugália is betiltotta a szórakoztatás címén kizsákmányolt cirkuszi állatok használatát

Egy német cirkusz a technológiát és a kreativitást választotta élő állatok szerepeltetése helyett

Megszületett az olasz törvény: mostantól semmilyen állatot nem lehet cirkuszban használni

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás és fotó:borsonline

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...