Saját KB bal
Saját KB jobb

Csodálatos, ahogy a siket és vak kutya megérzi, amikor gazdája hazaér

A kutyák fantasztikusak. Ezzel a mondattal a létező összes jó tulajdonságukat és szuper képességüket összefoglaltuk, de azért élvezettel térünk ki egy-egy pillanatra, amikor újra áhítattal csodálhatjuk őket, mint a tökéletesség megtestesítőit. Most az a siket és vak kutya került a fókuszunkba, aki pusztán szaglása segítségével megérzi, hogy gazdája hazaér.

– Ez a kedvenc részem a napból – foglalta össze az egyik gazdi, Christina Bray az érzéseit. Opal egy kicsit más módon érzékeli a körülötte lévő világot, hiszen teljesen vak és semmit sem hall. Ezáltal olyan szenzitív orral áldotta meg az élet, hogy képes minden hiányzó érzékszervét ezzel az eggyel ellensúlyozni. Hiányosságai nem akadályozzák abban, hogy élvezze az életet, hogy ragyogjon, akár többi, egészséges társa, és hogy boldogan éljen szeretett gazdáival.

A 8 hónapos merle színű kutyát Christina Bray és férje fogadta örökbe, akik egy ideho-i mentőcsapaton keresztül bukkantak rá. Itt csak olyan ebekkel foglalkoznak, akik valamilyen szempontból speciális hozzáállást és ellátást igényelnek. Opal a nem megfelelő tenyésztési hozzáértésnek köszönhetően már úgy született, hogy nem látott és nem hallott. Megkönnyíti a dolgát, hogy eleve ez volt a természetes állapot számára, amihez képes volt teljesen alkalmazkodni. Természetesen szembe kellett néznie olykor egy-egy kihívással, de a kutya lelke, tisztasága és akarata általában mindennél erősebb.

Opal kedvenc pillanata a napban – és egyben Christina-é is, amikor másik gazdija hazaér. Vaksága és siketsége ellenére csodálatosan képes felismerni a pillanatot, amikor a gazdi már közeledik. Az már csak hab a tortán, hogy imádnivalóan üdvözli és minden korlátja ellenére aktívan kommunikál szeretett emberével.

– Kint vár az előkertben, és várja, hogy megérezze vagy kiszagolja a kocsiját. Nem tudom, hogy tud különbséget tenni, mert a szomszédok kocsijára rá sem hederít. Egyszerűen csak beleszagol a levegőbe, és majd’ megőrül. Nagyon édes – meséli Christina.


Tudtad?

Egyes kutyafajtákban, mint pl. a border collie-kban is a siketség az ún. „Merle-génnel” illetve mintázattal, valamint a fejen található fehér szőrök mennyiségével függ össze. Az ún. uveodermatológiai szindrómánál a szervezet immunreakciója nemcsak a bőr pigmentsejtjeit, hanem a szem szivárványhártyájának pigment-képzését is gátolja.


Még több a témában:

Szeptember harmadik hete a legkevésbé esélyes, örökbe fogadásra váró kutyák hete

Ezekre figyeljünk, ha drága idősödő kutyánk kezdi elveszíteni hallását

A világ legviccesebb kinézetű kutyájának szomorú és egyben csodálatos története van

A siket és vak kutya olyan magabiztos, hogy kapott egy siket barátot, akit tanítgathat

Máshogy viselkednek a siket vagy vak kutyák, mint egészséges társaik?

(kutyabarát.hu)

Forrás: thedodo
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...