Valószínűleg kutyák végeztek 58 pingvinnel az ausztrál szigeten

Valószínűleg kutyatámadás áldozatává vált az az 58 törpe pingvin, amelyek szétmarcangolt tetemét egy járókelő fedezte fel egy észak-tasmaniai strandon. A szakértő szerint évekbe is telhet a kolónia regenrálódása. A felelőtlen kutyatartók még mindig nem kapcsolnak, a szaporítókat pedig még mindig nem érdekli, hány felesleges almot gyártanak le majd eresztenek szélnek.

 

Nemrég számoltunk be arról a megdöbbentő kutatásról, ahol szakértők igyekeztek rávilágítani a tényre: a kutyák az ember után a második legnagyobb populációjú faj, ami aktív veszélyt jelent a vadvilágra. Az emberiséggel együtt túlszaporodó – az előrejelzések szerint pár év múlva egymilliárdos összpopulációjú – kutyák 75-80 százaléka ugyanis nem házikedvenc, hanem kóbor kutyaként él. Ők a természetes élővilágnak még helyet adó területeken telepedtek meg, ahol az emberhez hasonló eredményességgel pusztítják a vadvilágot.

Most a vadvédelmi hatóságok nyomozást indítottak az ügyben – írja a BBC hírportálja. Az elmúlt hónapokban ez volt a második kutyatámadás a kék pingvinek, más néven törpe pingvinek (Eudyptula minor) ellen Ausztrália legnagyobb szigetén.

A tasmaniai parkokért, élővizekért és környezetért felelős minisztérium közleménye szerint a kutyatartóknak mindig kötelességük felelősséget vállalni házi kedvenceikért, mert azok rövid időt alatt hatalmas károkat tudnak okozni a pingvinkolóniákban. A hatóságok korábban komoly pénzbüntetéseket helyeztek kilátásba ilyen esetekre.

Mint aláhúzták, a vadvilágot károsító cselekményekkel kapcsolatos jelentéseket mindig „rendkívül komolyan” kezelik és arra bátorítanak mindenkit, hogy jelentse, ha bármilyen információja van ilyen esetről. Egy helyi szakértő szerint a hét elején megtámadott madarak épp a fészkelőhelyükre tértek vissza a költési szezon beköszöntével. – Ennek súlyos következményei lesznek a kolóniára nézve – mondta Eric Woehler, a BirdLife Tasmania szervezet munkatársa, hozzátéve, hogy hosszú időbe, évekbe fog telni a kolónia regenerálódása. A vadon élő törpepingvinek nagyjából 30 centiméter magasra nőnek és hat évig élnek. Nem tartoznak ugyan a fenyegetett fajok közé, de törvényi védelmet élveznek. Idén korábban, júniusban is tucatnyi törpepingvinnel végzett – feltehetőleg – egy kutya az egyik szomszédos strandon.

A kutya viselkedéséért a körülötte élő emberek felelnek – mondta az itthoni súlyos kutyatámadások kapcsán Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője.

– Ha például egy kutya egész életét egy kertbe zárva tölti, nem biztos, hogy tudja, mi a helyes, ha ismeretlen emberekkel, állatokkal találkozik. Ma már nem csak kutyaiskolák, de kutya óvodák is vannak, ami azért fontos, mert ezeknél az állatoknál életük első hónapjaiban alapvetően eldől, milyen lesz a viszonyuk a többi állathoz és az emberekhez – magyarázta a szakember.
Kérdésre válaszolva rámutatott arra is: a jog nem ismer veszélyes fajtákat, csak egyedeket lehet veszélyessé nyilvánítani. Az itthoni jelenlegi szabályozás alapvetően jó, a hatósági fellépés viszont lehetne határozottabb. Schneider Kinga szerint üdvözlendő lenne a kutyatartási jogosítvány is, melynek bevezetése után csak a bizonyos feltételeket teljesítők tarthatnának kutyát.

 

Még több Ausztrália:

15 évesen elhunyt a pingvin kolóniát megmentő híres kutyák egyike

Ausztrália újra napirendre tűzi bizonyos fajták veszélyessé minősítését

A kutya új esélyt kapott, és koala-mentő lett

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...