Saját KB bal
Saját KB jobb

Nem talál magának albérletet a látássérült egyetemista fiú vakvezető kutyája miatt

Fülöp csodálatos. Arra áldozza az életét, hogy egy embert segítsen végig az emberek teremtette világon. Gazdája, Móricz Máté idén kezdte az egyetemet, de kénytelen napi 4 órát ingázni Dunaújváros és Budapest között, mert senki nem hajlandó neki lakást kiadni. Már a közösségi oldalakhoz fordult segítségért, ahol Fülöpnek saját blogja van, hogy bizonyítsa a világnak: Fülöp fantasztikus lény, nem visszautasítást érdemelne.

 

Móricz Máté minden hétköznap a Kelenföldi pályaudvarra érkezik vakvezető kutyájával, Fülöppel. A páros két éve van együtt, miután Máté 6 éve elkezdte elveszíteni a látását, mostanra már csak 20%-osnak mondható szemének működése. Az eb olyan képzett, hogy még a liftgombot is megmutatja gazdájának, egymás nélkül sehova sem mennek. Ha valakiről elhihetjük, hogy nem fogja letépni egy lakás faláról a tapétát, nem fogja megenni az ajtófélfákat vagy összekarmolni a konyhabútort, akkor ő az.


Forrás: Fülöp naplója blog

Máté mégis kénytelen napi 4 órát utazással tölteni, mert egyetlen lakást sem adnak ki neki, párjának és legjobb barátjának, mégpedig Fülöpre hivatkozva.

– A hölgy például azt mondta, hogy a lakáshoz sajnos nincs erkély, ahová kizárhatnánk a kutyát, úgyhogy nem jó a lakás szerinte – nyilatkozta Máté az RTL Klubnak. Most újították fel, évekig kell majd utána a kutyaszőrt takarítani, a szagot nem lehet kiirtani majd a lakásból – többek között ezek voltak a leggyakoribb indokok, amivel Máténak szembesülnie kellett.

– Ezek a kutyák nem piszkolnak össze semmit, nem rágnak, hiszen ez a kiképzés egyik alapfeltétele, hogy nem szedheti szét a lakást. Tiszteletben tartja az ágyat akár, nem mászik a bútorokra – mesélte az rtl-nek Nyíriné Kovács Mária, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kiképzője.


Forrás: ” target=”_blank”>Fülöp naplója blog

Máté így a közösségi oldalak tagjaihoz és a nyilvánossághoz fordult segítségért, hogy még a hideg idő beállta előtt megoldódjon jelenleg még kilátástalan helyzetük. Egyelőre úgy néz ki, hogy az akció sikeres volt: talán sikerül lakást találniuk. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy az egekbe szökő albérleti díjakat ki tudja megfizetni, és a tulajdonosok vajon kit látnak szívesen lakóként, ha nem egy fantasztikus párost, és egy csodálatos, képzett, nyugodt lényt, aki arra hivatott, hogy építse egy ember életét, és nem arra, hogy leromboljon bármit…

 

Sokaknak nem könnyű ma itthon:

Eltűnik a hajléktalanság az emberek szeme elől – de hova tűnnek majd a velük élő állatok?

Keresik az autóst, aki majdnem elütött egy férfit és vakvezető kutyáját Budapesten

Kötelezték a MÁV-ot, hogy a látássérülteknek is biztosítsanak segítséget

A jegyző elvenné a látássérült házaspár vakvezető kutyáját

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: rtl klub
Fotók: Fülöp naplója blog

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...