Saját KB bal
Saját KB jobb

Két hurrikán sújtotta amerikai államban jártunk, rég láttunk ilyen kutyaszeretetet

Tudósítónk éppen a  Florance hurrikán idején utazott Észak- és Dél-Karolinába, az Egyesült Államokba. Bár akkorra már a tomboló vihar elvonult, és „csak” a romok eltakarítása volt hátra, még mindig folyt a bajba jutott állatok mentése. Volt lehetőségünk megismerni az államoknak ezt az arcát is: az aggódást, a törődést, az állatok szeretetét és tiszteletét. Olvassátok személyes úti beszámolónkat.

 

Most kivételesen nem kutyás munkából kifolyólag utaztam az Egyesült Államokba, de aki kutyás, az mindenhol az, így önkéntelenül is észrevettem, ami körülöttem zajlott. Utólag kétfelé lehetett választani az élményeket: az egyik a Florance hurrikán okozta tragédia körül látható törődés és szeretet, a másik a hétköznapok érzései: a kutyabarátság, ami szinte mindent körüllengett.

Az Egyesült Államok szigorú ellenőrzést tart a határán, sok kérdésre kell megfelelni, hogy beléphessünk az országba, de azonnal mosolyt csalt az arcomra, hogy míg bennünket egy szigorú tekintetű határőr és kérdései vártak, addig a kutyákat csodálatos környezet: a reptér épületén belül külön elkerített rész és műfű fogadta az ebeket, sőt, még egy tűzcsapot is kaptak hangulatkeltésnek.

Az útszéli hotelben, ahol megszálltam, csak úgy nyüzsögtek az ebek, akik büszkén vonultak egyik helyről a másikra szeretett gazdáikkal. A reggeliző helyiségben számos „segítő kutya” tűnt fel, akik leginkább lelki támogató szerepet töltenek be gazdáik mellett (erről bővebben itt olvashatsz). Nem hogy senkinek szeme se rebbent egy állat jelenlétére az étel mellett, de látszott: mindenki alig bírja megállni, hogy ne szeretgesse meg egy kicsit – ahogy én is, de írtunk már elég cikket arról, hogy a dolgozó ebeket nem zavarjuk munka közben, így mindenki tiszteletben tartotta a kutya-gazdi párosokat. Messziről mosolyogtunk, ahogy az édes négylábúak a reggeli elfogyasztásában is aktívan támogatták volna gazdijukat.

Szinte mindenhol megtalálható volt a „varázsdoboz”, a televízió, ahol minden reggel a híradó részeként nézhettem végig, hogy halad a régió állatmentése.

 Meghívták a szerencsés túlélőket a reggeli show műsorokba, és ha nem lenne ízléstelen a hatalmas áradás miatt, azt is mondhatnánk, hogy még a csapból is kutyák folytak – a legnagyobb örömömre. A reggeli után, aki egy jó kávé mellett át akarta lapozni az aznapi újságokat, az is legalább egy oldalon a hős állatmentőkkel és védenceikkel találkozhatott.

Már az első kirándulásomon egy különleges pillanat várt: bár először elsétáltam mellette, mivel számomra megszokott látványról volt szó – csak nem épp ott és akkor. Ugyanis egy magyar vizslát szeretgetett egy nagyobb csapat, így azonnal lecsaptam rájuk, hogy bemutatkozzam magyar gyökerekkel bíró kutyájuknak. Mint kiderült, Cooper New York-ból származott, és gazdája nagyon büszke volt fajtájára, azt mondta, nem ismert még ilyen tökéletes állatot. Bevallom, büszke voltam. Nem tudom, pontosan mire, de éreztem, ő valahol a miénk.

Később egy kisvárosi útszéli étkezdébe tértem be, amelynek „Dog-House” volt a neve. Először azt hittem, a kapható hotdog miatt, de aztán rájöttem, hogy ennél sokkal többről van szó. A tulajdonos, aki egyébként ismerte Magyarországot kívülről – belülről, elmesélte, hogy itt – a hely szűkössége ellenére – bármilyen kutya szívesen látott vendég. Sőt, ezt mondania sem kellett volna, hiszen az ablakok tele voltak az ott vásárlók által behozott képkeretekkel.

Nem tudtam olyan kisvárosban járni a környéken – még ha 2 perc alatt haladtam is keresztül rajta – hogy ne lett volna a főúton a legkisebb helységnek is saját állatorvosa vagy állatkórháza. Nem tudtam, melyik kutyát fotózzam a mellettem elhaladó autók közül.

Nem tudtam, melyik boltot fotózzam le, ami kutyás témákra rendezkedett be. Még a nyitva – zárva tábla is különlegesre sikerült egy-két helyen.


„Elnézést, zárva vagyunk. Hazamentünk pihenni.”

És a helyek kutyabarátsága? Csak meg kell nézni az alábbi videót… Ez a kutya bizony nem kívül szomorkodik ezen a boldog napon. 🙂 

Pisilésre kijelölt helyek, kutyás boltok vagy csak kutyás dizájn, mert kereslet van rá. Látszik: nem csak kutyatartó kultusz van, de a megbecsülésüket és a kényelmüket is kialakították mind a gazdik, mind a szolgáltatók, mert ez a természetes.

Egy másik nap volt alkalmam ellátogatni az egyik nemzeti parkba, ahol egy tábla jelezte: a póráz azért szükséges, mert kígyóval találkozhat az eb a természetes közegben. Mikor eljutottam a „Rainbow Falls” nevű varázslatos helyre, még feledhetetlenebbé tette a pillanatot az a látvány, ahogy kutyák és gazdáik együtt úsztak a valóban szivárványos vízesés mellett, ahogy nem kutyások és gazdik együtt lógatták mosolyogva a lábukat a hideg vízbe. Egymás kezébe adva a pórázt segítettek lejutni az ebeknek a sziklákon, és senkiben nem merült fel, hogy az egyik zavarhatná a másikat. Mert nem tette.

A több mint egy hét alatt egyetlen kutyapiszokba sem léptem bele, egyetlen kóbor vagy ápolatlan állatot sem láttam. Néztem az állatvédők erőfeszítéseit a hurrikán fogságában rekedt állatok kimentésére, a hétköznapi gazdik szeretetét saját kiskedvenceik felé és a helyek nyitottságát. Biztosan szerencsés voltam, hogy ennyi szépségben volt részem, biztosan nem mindenhol ilyen varázslatos a helyzet. De ha csak ezt tudnám, azt mondanám: ez egy kutyabarát ország, ahol igenis valóra válhatnak bizonyos tündérmesék.


„Találd meg a szépséget egy menhelyi kisállatban – A boldogan éltek, míg meg nem haltak a TheShelterPetProject.org-nál kezdődik”

És ha már állatszeretet, akkor mondhatjuk: nincs akadály, nincs kötöttség, olyan állatot szeretsz, amilyet csak akarsz… 🙂

 

Korábbi cikkeink a hurrikánok pusztításáról és az emberek hozzáállásáról:

A férfi vásárolt egy iskolabuszt, hogy azzal mentse a bajba jutott állatokat a hurrikán elől

Egy floridai szálloda több mint 900 kutyát fogadott be a hurrikán idejére családjukkal

A repülőjárat kapitánya a fedélzeten menti az állatokat a Harvey hurrikán elől

Felnőttek, gyerekek tömegesen mentik az állatokat a Harvey Hurrikán pusztításából

Harvey Hurrikán – a kutyabarát rendőrfőnök letartóztatja azt, aki hátra hagyja kutyáját

 

 

Vizler-Nyirádi Luca

(kutyabarát.hu)
 

 

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...