Saját KB bal
Saját KB jobb

Tudtad, hogy a világ elitjébe tartoznak a magyar mentőkutyák?

Mi, magyarok sok sportágban méltán tartozunk a világ élvonalába, de hogy egy ilyen minőségű és fontosságú területen is maximálisan megálljuk a helyünket, az nagy büszkeségre ad okot. Rendszeresen tudunk beszámolni a fantasztikus eredményekről, amelyeket a magyar mentőkutyák és vezetőik elérnek, és mindig szívesen is tesszük, ahogy most is: a szeptember 18-23. között Ljubljanában megrendezett 24. IRO Mentőkutya Világbajnokságon ugyanis romkutatásban egy második és egy negyedik helyet szereztünk meg.

 

134 versenyzőből az első négybe

Szlovéniába négy hazai szervezet kutyái és kutyavezetői utaztak: a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot Leczki Sarolta és Karma, illetve Erdélyi Judit és Ispán, a Kutyákkal az Életért Alapítványt Gazdagné Novák Mária és Zizi, valamint Dobák László és Pedró, a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálatot Balázs László és Symba, a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesületet pedig Vida Zsuzsanna és Atlas, valamint Csóka Gabriella és Zoé képviselte.

 Utóbbi páros már büszkélkedhet egy gyönyörű eredménnyel: az egyik legkeményebb vizsgán, ahol a mentőkutyák és vezetőik közös munkáját tesztelik, az ún. MRT-n (Mission Readiness Test) közel 100%-os munkával végeztek.

Az idei világbajnokságon három kontinens huszonöt országának hatvan csapata, összesen százharmincnégy versenyző mérte össze tudását romkutatásban, nyomkövetésben, illetve területkutatásban a nemzetközi bírói gárda előtt. A magyar párosok közül hat romkutatásban mérette meg magát, egy team pedig területkutatásban indult.

Kemény pálya

Ahogy azt Pinkóczi Diána, a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület vezetője a Katasztrófavédelem oldalának elmondta, a kutyáknak és vezetőiknek a pályamunka során fegyelmező és ügyességi gyakorlatokat kellett megoldaniuk, maximum száz pontért. Egyebek mellett mozgó hordóhídon kellett a kutyának megállnia, áthaladnia, de volt kúszásos feladat is, az úgynevezett létrázásos gyakorlatnál pedig azt bizonyította az állat, mennyire képes nyugodt maradni, ha amin áll, mozog, illetve mennyire tudja koordinálni a testét, különösen a hátsó lábait (ezek fejlett összehangolt mozgatásához ugyanis komoly munka szükséges).

Az úgynevezett szabadon követésnél lövések leadásával is nehezítették a versenyzők dolgát, a távolról irányíthatóságot felmérő feladatnál pedig olyan is előfordult, hogy a kutya nem is látta azt a három asztalt, ahová a pályabíró által meghatározott sorrendben, a vezetője utasítására oda kellett mennie és fel kellett ugrania, akkora volt a ljubljanai köd.

A romkutatás a feltételezés ismertetésével indult, a házigazdák térkép helyett ezúttal egy makettel ábrázolták a kutatásra váró területet. A feltételezés szerint 7,2-es földrengés rázta meg a környéket, házakat döntve össze, de egy beomlott alagútról is szólt a történet, ott autó, teherkocsi és busz is csapdába esett. Legfeljebb harminc percük volt arra, hogy megkeressenek három embert, méghozzá olyan taktika alapján, amelyet a helyzet ismertetésekor a versenyzők felvázoltak a pályabíróknak. Az ítészek egyébként a szokásos szakmai szempontok mellett azt is figyelték, mennyire tartja magát a kutyavezető az elmondott taktikához. A romkutatásért a párosok maximum kétszáz pontot szerezhettek.

A 2. és 4. hely lett a miénk

A 24. IRO Mentőkutyás Világbajnokságon szép magyar siker született: romkutatásban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kutyás kereső szolgálatának munkatársa, Leczki Sarolta c. tűz. főtörzszászlós és Karma, a malinois 282 ponttal a második helyet szerezte meg, a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület párosa, Csóka Gabriella és Zoé (malinois) pedig egyetlen ponttal lemaradva a dobogóról, 278 ponttal a negyedik helyen végzett.  

Leczki Sarolta elmondta, elégedett az eredménnyel, mert bár természetesen mindig nyerni mennek, a végső eredményt számos apróság befolyásolja, sőt, a szerencsének is szerepe van.

Gratulálunk nektek, büszkék vagyunk rátok!

 

Gyönyörű sikereink:

Állandósulnak a magyar bravúrok a mentőkutyás mestervizsgán

Világbajnok lett a magyar mentőkutya páros

Kivágó Arnold lett az Év Sportolója Mogyoródon

Világbajnoki ezüstérmeket szereztek a magyar agilitysek

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás és fotók: katasztrofavédelem.hu

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...