Saját KB bal
Saját KB jobb

Európai polgári kezdeményezés indult a fogságban tartott tenyészállatok ketrecrendszerének megszüntetésére

A biztosi testület úgy döntött, hogy nyilvántartásba veszi a „Vessünk véget a ketrecek korszakának” elnevezésű európai polgári kezdeményezést. Az indítvány célja a ketrecben tartott „tenyésztett állatokkal szembeni embertelen bánásmód” felszámolása. Már folyik az aláírásgyűjtés!

 

 

A szervezők olyan jogszabályjavaslat benyújtását kérik a Bizottságtól, amely megtiltja a következők használatát: tojótyúk, nyúl, jérce, brojler tenyészállat (mesterséges környezetben, előre megtervezett étrend alapján nevelt állatok), tojóállat, fürj, kacsa és liba tartására használt ketrecek; kocáknak kialakított fialó rekeszek; kocaállások és egyedi borjúbokszok (ahol még nem vezették be ezek tilalmát).

A ketrecekben minden évben hatalmas számú állat szenved. Ezek az eszközök és módszerek kegyetlenek és szükségtelenek, mivel már léteznek ketrecmentes, a viszonylagos szabadságon alapuló rendszerek, amelyek bizonyítottan életképesek. 

Ezért a kezdeményezés elsődleges törekvése, hogy terjesszen elő jogszabályokat az elavult, állatkínzó rendszerek használatának megtiltására.

Globális és európai probléma is

A világot tekintve állatok billiói élik egész életüket születésük napjától a halálukig szűk ketrecekben. A legrosszabb helyeken szinte megmozdulni sem tudnak. Az EU területén többszáz millió állatot: sertést, tyúkot, nyulat, kacsafélét és fürjet ketrecekben, gyárszerű farmokon tartanak. Az „End of Cage Age” mozgalom a ketrecek megszüntetésén dolgozik. Minden generációnak hinnie kell benne és tenni kell azért, hogy az igazságtalanságoknak és az állatokkal szembeni kegyetlenkedésnek egyszer vége legyen. A mozgalom arra épül, hogy eljött az idő: a legújabb nemzedéknek fel kell állnia és meg kell szüntetnie a ketrecek korát. És hogy Magyarország hol helyezkedik el a „kegyetlenségi listán”? 28 ország közül az utolsók közt.

A kezdeményezés nyilvántartásba vételére 2018. szeptember 11-én került sor. Ezt követően egyéves időszak áll a kezdeményezők rendelkezésére, hogy a támogató aláírásokat összegyűjtsék. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a Bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell.

Mi is az az európai polgári kezdeményezés?

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be. Ezzel 2012 áprilisában olyan eszköz került a polgárok kezébe, amelynek segítségével elérhetik egyes kérdések napirendre tűzését, amely számukra fontos.

A kezdeményezés lehetővé teszi, hogy egymillió – és a tagállamok legalább egynegyedéből származó – polgár felkérje az Európai Bizottságot bizonyos javaslatok előterjesztésére.

Minden generációnak joga van eldönteni, hogy tolerálja-e a kegyetlenségeket.

 

Ezeket is ajánljuk:

A világ felhördül a kutyahús fogyasztás ellen – de vajon szalonnát, kisborjút, lovat ettek ma már?

Az elhagyott kisborjú, aki kutyának képzeli magát

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: ciwf, ec.europa.eu

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...