Kutyákkal csökkentik a stresszt az iskolások és egyetemisták körében

Bár mára az élet számos területén bevett szokássá vált, hogy terápiás – segítő állatokat alkalmaznak a szorongás csökkentésére, hatékonyságuk megítélése még mindig sokak szemében kétesélyes. Ahogy a pszichológus munkáját, úgy egy segítő kutya jelenlétét is sokan felesleges fakszninak tekintik. Nem úgy azok a külföldi iskolák, akik már felismerték és használják a kutyák támogató és nyugtató hatását.

 

Az Egyesült Államokban már általános iskolákban, gimnáziumokban is megjelentek a terápiás kutyák, hiszen rájöttek, hogy a nyugodt, kiegyensúlyozott diák könnyebben tanul, kevésbé roppan össze a rá nehezedő nyomás alatt, és a diákok egész iskolai jelenléte és közösségi szerveződése is sokkal kiegyensúlyozottabb, mint a klasszikus autokrata, fegyelmező rendszerben.

De ezen kívül arra is felfigyeltek, hogy nem csak a gyerekeknek, de a fiatal felnőtteknek is nagy szüksége van olykor egy kis stressz oldásra. Így egyre több kampusz nyit afelé, hogy teljes állású terápiás kutyákat alkalmazzon. Ilyen a Georgetown is Washington D.C.-ben. Az állatok már évek óta jelen vannak az egyetem életében, de pár éve még csak a sport csapatok kabala figuráiként futottak. Egyre inkább a mindennapok részévé váltak, később pedig felismerték a bennük lévő lehetőséget és jótékony hatásaikat.

Akik a Dél-Karolinai Egyetemre térnek vissza idén, azokat Indy (jobb oldalon) a terápiás kutya üdvözli. Teljes állásban lesz jelen a kampuszon, és ő fogja tartani az órákat a Diákegészségügyi Szolgálatnál. Az egyetemen egyébként 2016 óta alkalmaznak kutyákat: a fekete kutya, Professzor Beauregard Tirebiter – de szólíthatják Beau-nak (bal oldalon) – állítólag a legelső eb volt, aki egyetemi kampuszon kezdett dolgozni.

Minden kutatás azt bizonyítja, hogy az állatok nyugtató hatásúak, hozzájárulnak bármelyik ember jóllétéhez és kiegyensúlyozottságához, legyen az ismerős vagy idegen. Már csak a simogatásuk is emeli a serotonin, a beta-endorphin és az oxytocin szintet – ezek azok a bennünk lévő vegyi anyagok és hormonok, amelyek a boldogság érzetért felelősek – és csökkentik a stressz hormon, a cortisol szintet.

 

Még több cikk az iskola – kutya témában:

Iskolák, akik megértették és elismerik a segítő kutyák fontosságát

A gyerekek szomjazzák a tudást az állatokról, csak át kellene adnunk nekik

Iskolák, ahol nem piros pont, hanem a kutya a jutalom a jó magaviseletért

A kolumbiai egyetemen élő kutya falevelekkel fizet, mikor jutalomfalatot szeretne venni

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: huffingtonpost

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...