A legújabb külföldi szaporítói trükk nálunk már szakállas: kamu alapítványt hoznak létre és mentett kutyának álcázzák a szaporított ebeket

A világ számos pontján már eljutottak oda a törvényhozók, hogy központilag igyekeznek szabályozni a szaporítók problémáját. Korlátozzák a hirdetési és árulási lehetőségeiket, így a szaporítóknak számos új trükköt kell bevetniük, hogy mégis el tudják adni a kutyákat. Most az a legújabb ötlet, hogy mentett ebeknek álcázzák a szerencsétlen állatokat és nemlétező alapítványok mögé bújva árulják őket. Az emberek pedig úgy érzik, megmentettek valakit.

 

„Hobo K-9 Rescue” – az egyik, már jól ismert név az Egyesült Államokban, ahonnan rengetegen „fogadtak örökbe” állatokat. A csoport egy regisztrált nonprofit szervezet, így könnyen mondhatják, hogy a kutyákat megmentették a náluk érdeklődők – persze nagy pénzek fejében, de hát a mentés drága üzlet.

A valóságban ezeknek a kutyáknak és embereknek semmi közük a mentéshez. Minden állat szaporítótelepekről származik, ahol többszáz kutya is lehet – legtöbbször rémes körülmények között.

A legújabb trükk úgy bukott meg, hogy egy iowa-i állatvédő szervezet, a Companion Animal Protection Society (CAPS) dolgozói, akik már jól ismerik a helyi szaporító telepeket, észrevették, hogy egy bejegyzett nonprofit egyesületnek, a Hobo K-9 Rescue-nak pontosan ugyanaz a címe, mint annak a közvetítő vállalatnak, aki szerte az országban szaporított kutyákat szállít a kisállat kereskedésekbe. A szakavatott szemeknek azonnal gyanús lett az összefonódás. Ráadásul ugyanannak az embernek a nevére volt bejegyezve a cég és a nonprofit szervezet.

Az egyik nyomozó azonnal a helyszínre utazott. – Amikor odaértem, az ajtón csak a közvetítő cég neve szerepelt – nyilatkozta később Pete, a CAPS egyik dolgozója. – Bementem a nyitott ajtón, de akkor a bent lévők nagyon idegesek lettek. Kérdezgettek, hogy mit akarok ott. Igyekeztem ártatlan érdeklődőnek kiadni magam, aki csak egy kutyát szeretne, de azt mondták, náluk nincsenek kutyák, és egyetlen kérdésemre sem voltak hajlandók válaszolni. –

Jolyn Noethe-hez irányították, aki a közvetítő cég feje, és mit, mit nem, az állítólagos mentőszervezeté is. Valószínűleg az adók elkerülésére és a szaporítók elleni szigorítások megkerülésére hozta létre a kamu szervezetet. A legtöbb államban már bevezették, hogy a kisállat kereskedők csakis hivatalos tenyésztőktől vehetnek át kutyákat, vagy mentő szervezetektől. Tenyésztőnek lenni drága mulatság, így maradt az utóbbi, ami adómentes, és rengeteg ember pénztárcáját nyitja meg a mentett kutyák szomorú sorsa. Az már más kérdés, hogy azt a szomorú sorsot pontosan azok okozzák, akiknek fizetnek.

Peter számos olyan boltot felkeresett, ahol az említett Hobo K-9 Rescue-tól árultak kutyákat, de senki „nem tudott semmit mondani”, hogy mi ez a szervezet és honnan menti az állítólagos kutyákat.

Ehhez a szervezethez találtak még egy kamu kapcsolódást: az East Coast Humane Society-t Floridában. – Az East Coast Humany Society-nak van egy homályos weboldala pár mentett kutya képével, de senki nem tudja, honnan jöhettek, csak azt lehet tudni, hogy magas összegért találnak gazdára és legtöbbször rossz állapotban lévő fajtatiszta, vagy fajtatiszta jellegű szaporított „designer” kutyákról van szó. –

Káros a becsületes alapítványokra nézve is

Sajnos az ilyen kamu szervezetek legnagobb átka, hogy saját maguknak generálják a vásárlói bázist, míg a tényleges mentésből származó kutyáktól elveszik a lehetőséget, hogy gazdához kerüljenek. Ráadásul a becsületesen működő szervezetekre is rossz fényt vetnek, mert egy idő után képtelenség megállapítani, hogy melyik működik tisztán és melyik kamu. Egy hozzá nem értő, naiv ember szinte képtelen megállapítani egy jó marketinggel rendelkező szervezetről, hogy valójában egy egész tömeges szaporító csapat áll mögötte.

A szakértők szerint az alábbiak figyelmeztethetnek arra, hogy egy kamu mentőcsapattal találtuk szembe magunkat:

– Ha túl fiatalon már elhozható a kutya: egy megfelelően működő szervezet tisztában van vele és betartja a törvényi kötelezettségeket, ami kimondja, hogy 10 hetes kor előtt nem választható el az anyjától a kölyök

– Fajtatiszta kölyök, akinek láthatóan nincs súlyos egészségügyi vagy testi hibája, főleg, ha a ma divatos „designer” kutyafajták egyikének egyede

– Túl magas „örökbe fogadási” ár: a tisztességes állatmentők általában a költségek fedezésére kérnek el egy szerény összeget az örökbe adáskor, a mentésnek álcázott szaporított kutyák azonban ennek az összegnek a többszöröséért vihetők csak el

– Amikor nem nézik az érdeklődő körülményeit: egy felelős állatmentő nem szabadulni akar a kutyáktól, hanem a megfelelő embert szeretné a megfelelő kutyával összepárosítani.

Itthon inkább az 1% a divat

Itthon már sokkal régebben rájöttek erre a trükkre, csak még egyszerűbben csinálják: munkát nem végző kamu szervezetek tömkelege jelent meg az állatmentői piacon, akik sem telefonszámmal, sem megtekinthető telephellyel nem rendelkeznek. Mindössze egy meghatóan összeállított honlapra és pár ellopott kamu képre van szükség ahhoz, hogy az emberek azt higgyék: szegény sorsú kutyák mentésével foglakozik az adott alapítvány. És hogy mi a hatalmas üzlet benne? Az 1% gyűjtés. Minden évben olyan szervezetek is lenyelik a jóhiszemű emberek támogatását, akik még életükben nem nyúltak bajba jutott állathoz.

Szomorú az itthoni helyzet egy menhelyvezető szemével

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: thedodo

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...