Saját KB bal
Saját KB jobb

Egyre több szervezet fordul a PETA ellen, mert az támogatja a fajta alapú megkülönböztető törvénykezést

Az egyik legnagyobb brit állatvédő szervezet, az RSPCA és a többi kisebb szerveződés évek óta küzd a fajta alapú diszkrimináció ellen. Véleményük szerint egy kutya veszélyességét nem a fajtája alapján előre kell meghatározni, hanem minden ebnél egyedileg. A másik hatalmas nemzetközi egyesület, a mára már kétes megítélésűvé vált PETA azonban támogatja a veszélyes fajta alapú törvényt, sőt, további fajta felvételét kérte.

 

A brit Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium állandó vizsgálatot folytat a fajta-specifikus jogszabályokról, ugyanis rengeteg kritika éri őket világszerte. A vizsgálat részeként az RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) számos írásbeli bizonyítékot nyújtott be, hogy bizonyítsa a BSL súlyos hibáit.

A fajta alapú diszkrimináció figyelmen kívül hagyja magát a kutyát

A BSL (Breed Specific Legislation) fajta alapú megkülönböztetés, amely alapján veszélyesnek minősítenek bizonyos kutyafajtákat, és teljes körűen megtiltják ezen kutyafajták tartását. Ráadásul ezen kutyákat és keverékeiket azonnal el kell altatniuk a menhelyeknek, ha bekerül ilyen hozzájuk, nem lehet őket örökbe adni, még akkor sem, ha fajtájuktól függetlenül kedves, jó természetű kutyák.

A PETA az egész tenyésztést elítéli

A PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) régóta kétes megítélésű szervezet, először még ütős kampányaikról és akcióikról lettek ismertek, azonban azóta már sok hír kapott szárnyra a szervezet cseppet sem etikus működéséről. Most újabb bombát robbantottak: nem hogy támogatják a fajta alapú megkülönböztetés törvényének érvényben maradását, de kérték a lista kiterjesztését egy újabb fajtára, a staffordshire bullterrierre.

Ennek oka állítólag az, hogy a PETA radikálisan mindenfajta kutyatenyésztést elítél, és hiszik, hogy bármilyen fajta betiltása csak jót tesz a kutyáknak, támogatni kell ezeket a kezdeményezéseket. Véleményük szerint a bull típusú kutyákat hagyják el vagy kínozzák leggyakrabban, és a fajta alapú törvények segítenek benne, hogy ne szülessen több ilyen állat.

A PETA érvelése ott dől meg kissé, hogy a törvénykezés célja nem a kutyák védelme, hanem az embereké az állítólagos veszélyes fajtákkal szemben. A törvény ellen tiltakozó szervezetek szerint egyik kutya tulajdonságai sem általánosíthatók, a fajtajelleg nem mindenkire igaz, minden kutya megérdemli, hogy egyénként ítéljék meg a viselkedését, és ne kinézetre bélyegezzék veszélyesnek. Ráadásul minden országban más és más a szabályozás a veszélyes kutyákat illetően, amely legtöbbször nem bizonyító erejű statisztikákon alapul. A BSL törvények egyik velejárója ezen állatok azonnali elpusztítása, akár a gazdától való elkobzással is.

A bull típusú kutyák csodálatos társak tudnak lenni

A törvénykezés tévedése maga az áldozat hibáztatás. Az ember és kutyák elleni támodások legnagyobb részében nem a kutya vagy a fajtája a vétkes, hanem az ember. A helytelen tartással, rosszul neveléssel, a szocializáció hiányával vagy az agresszív viselkedés támogatásával éri el, hogy egy eb veszélyt jelentsen környezetére. A bull típusú kutyákat megfelelően tartók és nevelők ismerik e kutyák csodálatos oldalát, amely senkire sem jelent veszélyt, sőt.

Sajnos a média rémisztgetései és a fajta alapú törvénykezés mind rontja a fajták megítélését és így esélyeit a bizonyításra. A PETA állásfoglalásának első hatása már azonnal érezhető lett: az RSPCA szervezetnél hirtelen megnőtt a staffordshire bullterrierek száma, akiktől hirtelen meg akarnak szabadulni a tulajdonosok, nehogy később tőlük vegyék el őket vagy megbírságolják őket, mert veszélyes fajtát tartanak.

Nem a tenyésztést támogatják, hanem a diszkriminációt ellenzik

Természetesen az állatvédő szervezet, az RSPCA mindent megtesz, hogy az örökbe fogadási kedvet támogassa a vásárlással szemben, de maximálisan az ellen van, hogy bizonyos fajtákat általánosságban betiltsanak. Tisztában vannak a magas számú elhagyott, megkínzott bull típusú egyeddel, de hiszik: erre nem a fajta alapú törvény és az ebek likvidálása a megoldás, hanem a tartási feltételek szigorítása, egy esetleges kutya jogosítvány, és bizonyos emberek örökös eltiltása a kutyatartástól.

 

Sok jó kutya van veszélyben a világ minden táján a veszélyes fajta minősítés miatt:

A menhely kénytelen volt elaltatni egy ártatlan, egészséges kutyát, mert a törvény alapján veszélyesnek látszik

Nem biztos, hogy elaltatják a kutyát, aki Németországban megölte két gazdáját

A PETA-t perelték, mert a szervezet begyűjtötte és elaltatta egy 9 éves kislány kutyáját

Ausztrália újra napirendre tűzi bizonyos fajták veszélyessé minősítését

Montreal végre visszavonja a pit bull tilalmat

Kutyajogsi külföldön

A Lennox-mozgalom, és ami utána jön

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: rspca

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...