Nem volt állatkínzás az állatok élve boncolása a keszthelyi gimnáziumban

Megszüntették a nyomozást annak a keszthelyi tanárnak az ügyében, akinek a biológiaszakkörein élő állatokat is boncoltak a diákok – tudta meg a hvg.hu. Az állatvédők nem értik, hogyan nem találták állatkínzásnak, ami az állami gimnáziumban, intézményesített keretek közt évek óta ment.

 

Még márciusban a hvg.hu derítette ki, és mi is beszámoltunk róla, hogy többféle állatot, köztük élő kiscsibét is boncoltak a diákok a keszthelyi Vajda János Gimnázium biológiaszakkörén. A felvételen állítólag több szituációban érződik, hallatszik a mondatokból, látszik a mozdulatokon, hogy jópár gyermek iszonyodik attól, ami történik. Nem egyszer volt látható, hogy megsimogatták az állatokat a procedúra alatt.

Demonstráció volt, nem állatkínzás

Most szintén a hvg többszöri kérésre megkapta a legfrissebb híreket, bár a döntés már június elején megszületett: a nyomozást megszüntették, mert a rendőrség szerint a „tárgyát képező cselekmény nem bűncselekmény”. Arra hivatkoztak, hogy beszerezték az Állatkísérleti Tudományos Etikai Tanács hivatalos állásfoglalását a szakkörön megvalósított „boncolások és leölések tekintetében”, ez pedig az volt, hogy „a biológiai szakkör keretében állatokkal kapcsolatos oktatási célú demonstráció nem minősül állatkísérletnek”. Ha pedig nem állatkísérlet, akkor „nem lehet szó engedély nélkül végzett állatkísérletről sem” – közölték.

„Nem csipog, csak fulladozik”

Évek óta végeztek boncolásokat, illetve „kémiai kísérleteket” a keszthelyi Vajda János Gimnázium biológia-szakkörében, az órákra már 13 éves gyerekek is jártak. Az információkkal szolgáló személy, aki kiszivárogtatta a felvételeket, a nevét nem vállalta, azt azonban igen, hogy a rendőrséggel együttműködve tanúskodik majd a vizsgálatban. Állítása szerint a keszthelyi gimnazisták a legkülönfélébb állatokat boncolták fel az évek során: nyulat, skorpiót, gőtét és papagájt, tengerimalacot, kiscsibét, békát vagy egy vaddisznó fejét – éppen amit tudott szerezni a tanár. Volt, hogy áramot vezettek a békába, de azt is videóra vették, ahogy a tojásból kivett haldokló csibét kellett felvágni. „Nem csipog, csak fulladozik” – mondta a tanár a felvételen.

Nem volt bántalmazás

A hvg birtokába jutott rendőrségi állásfoglalás szerint a büntető tényállásban a bántalmazás, és nem a „fizikai fájdalom okozása fordulat” szerepel, a szankció szempontjából nem az „állatban elért érzet, eredmény” számít, hanem az elkövető magatartása. A nyomozás során pedig azt állapították meg, hogy „a biológiai szakkört vezető tanár nem tanúsította azt a magatartást, melyet a jogalkotó a bántalmazás fogalmaként definiál és kriminalizál”. Így szerintük a tanár szándéka nem irányult bántalmazás megvalósítására.

Akkor a tanár „közös megegyezéssel” távozott az iskolából, előtte ennyit ismert el, hogy néhány esetben nem a „munkaterv szerint” tartotta a szakkört, de nem tért ki a részletekre, hogy a kijelentését mire érti.

A nyomozó sem bírta végignézni a felvételt

A hvg megkereste az egyik Keszthelyi Rendőrkapitányságon kihallgatott tanúval, aki névtelenséget kérve elmondta: a vallomástételekor a nyomozó lejátszotta a szóban forgó videót, viszont elnézést kérve elfordult arra hivatkozva, hogy ő már nézni sem bírja.

Még az egyetemeken is inkább szimulációt használnak

Az élve boncolás annyira „kritikátlan”, hogy erre nincs mit mondani, de még ha nem él az állat, akkor sem indokolja semmi az iskolai keretek közt végzett felboncolását – mondta el a hvg-nek Nahalka István oktatáskutató. Az állatorvosi képzés nyilván speciális ebből a szempontból, de szerinte manapság még a többi egyetemi oktatásban is törekednek arra, hogy lehetőleg ne valóságos állatokon gyakoroljanak, például az ELTE biológiaoktatásán is különféle szimulációs módszereket használnak.

Az előzményeket itt megtalálhatod.

 

Még több megdöbbentő hír itthonról:

Halott kutyatetemmel szállította együtt az élő kutyákat a gyomaendrődi gyepmester

A hatóságok nem találták állatkínzásnak a 129 kutyával működő abai szaporító telepet

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: hvg

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...