A kutyák képesek leolvasni az érzelmeket az emberek arcáról

A kutyák képesek leolvasni az érzelmeket az emberek arcáról

2018 JÚN 25  |  Hírek

A Learning & Behavior című folyóiratban publikált új tanulmány szerint kedvenceink képesek felismerni és helyesen értelmezni az arcunkon látott érzelmeket. A kutatás azt is igazolta, hogy az emberi arckifejezésekből kiolvasott negatív vagy pozitív érzelmek feldolgozására az agyuk különböző részeit használják az állatok.

 

Az emberekkel való szoros kapcsolatuk miatt a kutyáknál kifejlődtek olyan specifikus képességek, amelyek lehetővé teszik számukra az emberekkel való hatékony interakciót és kommunikációt - olvasható az eurekalert.org tudományos hírportálon.

Közelmúltbeli tanulmányok azt mutatták, hogy a kutyák agya képes felismerni az ember hangjában, testszagában vagy testtartásában megbúvó érzelmi jeleket, és képesek olvasni az ember arcáról.

A mostani tanulmány készítői azt vizsgálták, hogy mi történik, ha ugyanannak a két felnőtt embernek - egy nőnek és egy férfinak - az arcáról készített fényképeket mutatnak meg 26 táplálkozó kutyának.

A kutatók szándékosan az állatok látóterének két oldalára helyezték a fotókat, amelyeken a hat alapérzelem - düh, félelem, öröm, bánat, meglepődés és undor -, vagy semlegesség tükröződött az arcokon.

A kutyákból erőteljesebb reakciót és hevesebb szívaktivitást váltott ki, amikor olyan fényképeket mutattak nekik, amelyeken erős érzelmek, düh, félelem, vagy öröm látszott az arcokon. Az ilyen fotók után az állatoknak tovább tartott, mire újra elkezdtek enni. A megemelkedett pulzusszám azt jelzi, hogy ezekben az esetekben a kutyák nagyobb stresszt éltek meg.

A kutyák továbbá hajlamosak voltak balra fordítani a fejüket, amikor dühöt, félelmet, vagy örömöt kifejező arcot láttak és az ellenkező irányba, amikor az arcon meglepődés tükröződött, feltehetőleg azért, mert azt az állatok nem fenyegető, hanem nyugodt arckifejezésnek élik meg.

Az eredmények azt mutatják, hogy a kutyák az agyuk különböző részeit használják az emberi arckifejezésekből leolvasott negatív vagy pozitív érzelmek feldolgozására.

- A felkavaró, negatív érzelmeket a jelek szerint a kutyák agyának jobb, míg a pozitívabb érzelmeket a bal féltekéje dolgozza fel - magyarázták az olaszországi Bari egyetemének kutatói, akiknek tanulmánya megerősíti a kutyák és más emlősök bevonásával végzett korábbi vizsgálatok eredményeit.

 

Ezeket is ajánljuk:

Kutyáink és az alapérzelmek

Buta kutya nincs, csak buta gazda

A kutyák felismerik, ha egy ember gonosz a gazdájukkal

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: springer, MTI

 

 

Hozzászólás