Mindkét fajnak rengeteg gondot okozhatnak Németországban a kutyákkal keveredő farkas populáció utódai

Néhány szervezet már most figyelmeztet: bár fantasztikus dolog, hogy Németországban a kihalás széléről indult újra növekedésnek a farkas populáció, de a kutya-farkas hibridek eddig ismeretlen potenciális veszélyforrások lehetnek, nem is gondolnánk, milyen károkat okozhatnak mindkét fajtának.

 

A Szövetségi Dokumentációs és Tanácsadó Központ (The Federal Documentation and Advice Centre on the Wolf – DBBW) hívta fel a közvélemény figyelmét, hogy bár jelenleg még alacsonyak a dokumentált kutya – farkas születések, mégis valódi veszélyt jelenthetnek, és az elkövetkezendő években igencsak megugorhat a számuk.

Nem csak ez a szervezet, de több német tartomány is belefolyt a témába. Az elmúlt pár hétben többször több helyen előkerült a téma, mivel a lakosságot is szeretnék beavatni a kevert fajtájú állatok okozta lehetséges gondokba.

– Elméletileg a farkas hibridek bárhol előfordulhatnak, ahol a farkasok és a kutyák találkoznak – nyilatkozta a Rajna-Pfalz környezetvédelmi minisztériuma júniusban, hozzátéve, hogy hoztak már óvintézkedéseket annak érdekében, hogy megakadályozzák a két faj összekeveredését. Abban a kérdésben, hogy a hibridek esetleg kevésbé félénkek és ezért veszélyesebbek lennének, mint a farkasok, a minisztérium úgy foglalt állást, hogy valószínűleg ez lehet a helyzet, így indokolt lesz az esetleges likvidálásuk.

 A kutya – farka kereszteződéstől való félelem nem alaptalan: az elmúlt 20 évben számos előfordulást dokumentáltak. Az első ilyen esetet 2003-ban jegyezték fel Szászországban, Neustadt-ban, ahol egy nőstény farkas párosodott egy kan kutyával, és hat kölykük született. Ezek közül kettőt fogságban tartottak, ahol tartós stressz jeleit mutatták. Miután megtámadták a szomszédságot, mindkettőt elaltatták.

Tavaly történt a másik eset, ahol Türingiában szintén hat kutya – farkas keverék született. A helyi aktivisták és a tartományi környezetvédelmi minisztérium közötti heves vita után hármat közülük lelőttek. A minisztérium szerint a másik három még mindig azt a területet járja.

A múltban történtek ellenére az ilyen hibrid kölykök sorsának eldöntése nem egyszerű feladat. A farkasok ugyanis szigorúan védettek, így a DBBW szerint a keverék kölykeik ugyanezt a védelmet élvezik négy generáció keresztül. A likvidálásuk kizárólag a természetvédelmi törvény alapján lehetséges, másképp az a veszély fenyegeti őket, hogy fajtiszta farkasok is áldozatul esnek, mint állítólagos keverékek.

A fajvédelem szemszögéből pedig azért lenne muszáj megakadályozni a keveredést, hogy a farkas populáció lehetőleg ne híguljon még tovább a háziasított kutyák génjeivel. Hiszen a kutyákat évezredek óta úgy szelektálják, hogy elváljon ősi formájától, ez viszont rontja a vadonban a túlélési esélyeiket. Ha ezek a tulajdonoságok visszakerülnek a farkasokba, az ő túlélési technikáik is romlani fognak.

Az ezredforduló óta a farkasok újra elszaporodtak Németországban, miután 150 éven át kihalófélben lévő fajnak számítottak az országban. A legnagyobb populáció az ország keleti részén és Alsó-Szászországban él, egyes becslések szerint az egész országban mintegy 800 farkas él.

 

Cikkajánló:

Tele vannak az amerikai menhelyek kutya-farkas keverékekkel

A farkas, aki kétezer kilométert tett meg Európában

Az ősi kapcsolat

Kutyánk egyik csodálatos élő rokona: Kanada tengeri farkasai

A bűntudatos nézés a farkasoktól eredhet

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: thelocal.de

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...