Egy tízéves kuvasz lett Magyarország első polgárőr kutyája

Új munkakörrel próbálják megőrizni az utókornak az egyik magyar kutyafajtát, mivel a kuvaszok száma egyre csökken. Hazánkban már szinte kevésbé népszerű saját fajtánk, mint külföldön, így most Jázmin mutat példát, hogy a mai, modern világban is nagy szükség lehet a remek kutyák szolgálataira.

 

A ripost számolt be róla, hogy a tíz­éves nős­tény ku­vasz hi­va­ta­lo­san is Ma­gyar­or­szág első pol­gárőr ku­tyája lett. Jáz­min Zug­ló­ban állt mun­kába, ez a ki­len­ce­dik vizs­gája. Gazdája, Pischoff Ferenc a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület elnöke, ő képezte ki az ebet egy most indult program keretein belül, amelynek célja a kuvasz alternatív felhasználása. Az Országos Polgárőr Szövetséggel igyekeznek együttműködni, hogy állami támogatással más módokon is megőrizhessék a fajtát.

– Azzal kerestek meg a polgárőrök, hogy hivatalosan is alakítanak egy kutyás szekciót, és mindenképp ezzel a magyar kutyafajtával szeretnének dolgozni. Tulajdonságai miatt a kuvasz a legmegfelelőbb fajta erre a feladatra – mondta a ripostnak Pischoff Ferenc, aki reméli, hogy a program segít a fajta fennmaradásában.

Az Ebtenyésztők Országos Egyesülete most 25 kuvaszkölyköt ajánlott fel a polgárőrségnek, így félévente öt kölyköt adnak át. A 70 éves Pischoff Ferenc vállalta a kiképzés irányítását, és azt, hogy melyik kutya kihez kerül, ő dönti el egy viselkedésteszttel.

– Az első öt kiskutyus kiképzése márciusban kezdődött, ők nagyjából két év múlva tehetnek polgárőrvizsgát. A gazdájuk, a polgárőr képezi ki őket, hiszen az ő szavukra kell hallgatnia az állatnak, hozzájuk kell alkalmazkodnia. Az én Jázminom azonban már letette a polgárőr vizsgát, megelőzve az összes kutyust az országban – büszkélkedett Pischoff Ferenc, aki azután állt polgárőrnek, hogy a kutyáját levizsgáztatta, ő maga csak a jövő héten tesz vizsgát és utána állhat munkába Jázminnal. Úgy tervezi, hogy másik, ötéves kuvaszát, Bíbort is kiképezi, és a két kutyával jár majd őrködni.

Korábban már más ötletek nyomán is igyekeztek tenni a fajtáért: a Kuvaszok és Nagyragadozók Természetvédelmi Program több éven keresztül helyezte vissza a kuvaszt, mint őshonos magyar pásztorkutyafajtánkat eredeti feladatkörben romániai és szlovákiai juhos gazdák mellé.

 

Cikkajánló:

Csupati bácsi, Kántor gazdája élete végén is könnyes szemmel beszélt társáról

31. a magyar vizsla a tengerentúli népszerűségi ranglistán

A Sárrétudvariban élő Buksi lehet a világ legidősebb kutyája

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: ripost
A
 fotók illusztrációk!
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...