Megtörtént az első vádemelés az először elfogott olasz csempész ügyében – 7 kutya elpusztult

Három hónap alatt összesen 75 kutyát próbáltak csempészek kivinni az országból. Mindhárom fuvart Zala megyében feltartóztatták a rendőrök. Most a februári esetben indult eljárás minősített állatkínzás miatt, mivel a 25 kölyökkutyából az orvosi beavatkozás ellenére is hét elpusztult.

 

Egymást követő három esetről tudtunk beszámolni alig három hónap alatt: háromszor fogtak Zalában kutyacsempészeket, ahol az úti cél mindhárom esetben Olaszország volt, és összesen 75 kutyát igyekeztek papírok nélkül kivinni az országból.

Februárban még 22 kölyökről számoltunk be, azóta pontosították huszonötre a számot.  Egy kisteherautóban próbálta egy olasz féri kicsempészni a bulldogokat, aki ellen most minősített állatkínzás miatt indult eljárás Zalában – tájékoztatta Kondákor Ferenc megyei főügyész szerdán az MTI-t.

A rendőrség a gépkocsit a magyar-szlovén határ átlépése előtt tartóztatta fel. A férfi egy ismerősével állategészségügyi dokumentumok és egyedi azonosító jelzések nélkül Magyarországról Olaszországba szállította a kiskutyákat.

A férfiak a hosszú, 11-13 órás utazás ellenére a kiskutyák etetéséről, itatásáról, mozgatásáról és a levegőcseréről nem gondoskodtak, így a későbbi orvosi ellátás ellenére hét kutyakölyök elpusztult. Az olasz férfi ellen minősített állatkínzás bűntette miatt emelt vádat a Lenti Járásbíróság.

Később, májusban újabb szállítmány indult: ekkor 19 puli jelleg kutyát próbáltak kivinni, majd alig két héttel később egy újabb fogást könyvelhettek el a zalai rendőrök: itt már összesen 31 kutyát zsúfoltak össze a kocsiban.

Úgy látszik, egyértelmű irány a csempészek számára Olaszország, sajnos az esetek azt is sejtetik, hogy kiterjedt szaporítói hálózat látja el ennyi kölyökkutyával a csempészeket.

Kíváncsinak várjuk, ilyen esetben milyen ítéletet hoz a bíróság. Manila, a Fülöp-szigetek jó példa lehet a törvényhozásnak, ahol egy férfi 30 kutyát szállított egy furgonban a hőségben, mikor a marikinai kutya kiállításra tartott. Az összes állat elpusztult kiszáradás vagy szívroham következtében. A szenátor szerint 30 bűntény történt, eszerint is kell felszorozni a büntetést. Így az elkövető rekordnagyságú, összesen 90 évnyi börtönbüntetésre is számíthat.

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...