Négy lábbal a földön

A legtöbb gyerek szeretne egy kiskutyát. A legtöbb városi szülő tiltakozik ez ellen. Mert a kutya megnő, de sosem nő fel úgy, mint egy gyerek, nem tud egyedül sétálni, a mozgásigénye csak az utolsó éveiben csökken, hóban, fagyban az utcákat kell vele járni kora reggel és késő este egyaránt. – írja a nol.hu

Az állatok közelsége a gyerekeknek lételem. De mit tegyen az a budapesti szülő, akinek nincsenek a családjában falusi nagyszülők, és az állatkerti belépőre sem telik neki minden héten, sőt, minden hónapban sem, mégis szeretné a gyerekét megörvendeztetni? A megoldás nem olyan bonyolult, mint első nekifutásra ígérkezik. Újpesten a Rex Kutyaotthon Alapítvány tökéletes helyszínt nyújt az állatszeretőknek. A nevével ellentétben nemcsak kutyákat, hanem a régi parasztudvarok lakóit, kecskéket, baromfikat, lovat és disznókat is etethetnek ott a gyerekek.

A városszéli hatalmas területen tó is van, ahol vadkacsacsaládok élnek. És halak is persze.

Az örökbefogadókra váró kutyákat sétáltatni is lehet, bár előbb ki kell váltani az önkéntesigazolványt. A kutyaotthon dolgozói a kezdőknek könnyen kezelhető, szófogadó kutyát adnak, a profiknak keményebb fejűeket is. A ketrecek körül sétálva a gyerekek is láthatják, nemmindegyik kutya olyan, mint a rajzfilmek bájos szereplői: a Rex otthon lakóinak egy része bántalmazott állat, némelyik egy cölöp körül, pórázon élte le eddigi életét. Az állattartás felelősségéről, hűségről és cserbenhagyásról beszélgetni a mentett ebek kapcsán remekül lehet.

Hogy milyen is valójában egy kutya, arról a Rex kutyaiskolájában is képet kapunk. A tanoda óráin láthattuk, hogy milyen komoly és fegyelmezett közös munka eredménye, hogy a kutya elfogadja az ember utasításait. Egy ilyen foglalkozás még távolról nézve is érdekes, a lovakkal viszont közelről lehet ismerkedni, sőt fizetős lovaglásra is van lehetőség. Amúgy az egész területre ingyenes a belépés, ami a miniállatkertet és a megfelelő évszakban ott járva a háztáji gazdaságot, az ottani növényeket is bemutató komplexum részéről komoly gesztus. Az állatoktól és a paraszti gazdaságtól távol nevelkedő városi gyerek számára viszont igazi kincs.

HELYSZÍN: Rex Kutyaotthon (Budapest IV., Óceánárok u. 33.)

MEGKÖZE LÍTHETŐ: Újpest Központ metrómegállótól 30-as busszal

NYITVATARTÁS: Az Állatsziget nyitva naponta 10–17 óra között

NYÍLT NAP: 03. 22.

TELEFON: +36 (1) 230-4080

BELÉPÉS: ingyenes

 

Sándor Tünde
(nol.hu)

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: nol.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...