Súlyos, tartós károsodást is szenvedhetett az a kutya, akit másfél órára egy autóba zártak a Hortobágyon

Még meg sem érkeztek a legmelegebb napok, de máris csaknem tragédia történt a hétvégén Hortobágyon. A Madárkórház dolgozói törték be annak a kocsinak az ablakát, ahova a tulajdonos bezárta kutyáját. Az eb súlyos, akár maradandó károsodást is szenvedhetett, a kezelőben légzése is leállt. A gazda ellen eljárás indult.

 

– Figyelem, ne hagyjunk élő állatot őrizetlenül autóba zárva! – kezdte a megzáró posztot a Hortobágyi Madárkórház közösségi oldala. Ha azt hinnénk, hogy erre 2018-ban már nem kell felhívni a figyelmet, akkor érdemes tovább olvasnunk a történetet.

A vásártér melletti parkolóban kisebb tömeg vette körül azt az autót, amely a napon állt, és egy kutyát találtak benne. A látogatók értesítették a Madárkórház dolgozóit, akik nem húzták az időt: a helyszínre érve, mivel a tulajdonos sehol nem volt, a vásártéren szolgáló rendőrök segítségével azonnal betörték a kocsi ablakát.

– Az állat eredetileg egy műanyag kutyaszállító ládában volt elhelyezve, amelyben vélhetőleg még melegebb lehetett a levegő. Ebből ő maga tört ki, de az autóban sem jutott frissebb levegőhöz. Több mint másfél órája szenvedhetett, a hősokktól már összehányta az autó belsejét. – írja a poszt.

Mikor rátaláltak, már csak magatehetetlenül feküdt, valószínűleg perceken belül el is pusztult volna. Azonnal a hortobágyi Madárkórház műtőjébe szállították, ahol megkezdték a kezelését, de állapota válságos volt. Pár pillanatra a légzése is leállt, pupillái kitágultak, nem reagált semmilyen ingerre. Vizes lepedőkkel igyekeztek hűteni, és kapott infúziót is. Több órába telt, mire magához tért, de fejét csak annyi ideig tudta megemelni, míg hányt. Testhőmérséklete folyamatosan ingadozott: hol a kritikus alá-, hol fölé ment. Belszerveit szintén megviselte a meleg és az oxigénhiány.

Éjjelre stabilizálódott az állapota. Akkorra már 1-2 másodpercig segítséggel ugyan, de fel tudott ülni. Reggelre pedig testhőmérsékletének ingadozása is megszűnt.

–  Még mindig nincs az optimális szinten, de legalább stabil. Most az egyik kórtermünkben pihen, közben gyógyszeres kezelése folyamatos. Reméljük, hogy a nehezén már túl vagyunk, de biztosra még semmit sem vehetünk. Egyenlőre nem tudjuk, milyen maradandó agyi károsodásokat szenvedett még. Elképzelhető, hogy soha nem lesz olyan, mint régen… Ilyen esetekben rengeteg, további szövődménnyel számolhatunk még…- írta meg a Madárkórház.

A rendőrök megindították az eljárást a hanyag tulajdonos ellen. Úgy látszik, még mindig nem lehet elégszer beszélni róla, hogy miért tilos akár pár percre is autóban hagyni kutyát és kisgyermeket, ha melegszik az idő.

 

Pedig írtunk már róla pár cikket mi is:

Durva kísérlettel mutatják be, miért ne hagyd melegben az autóban a kutyád

Egy kétségbeesett figyelemfelhívás – HŐGUTAVESZÉLY, nemcsak az autóban!

A hőség miatt halhatott meg az erkélyre zárt kutya

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás és fotók: Madárkórház

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...