Kutyarazzia Szegeden

Kilenc kutyát gyűjtöttek be az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársai a rendőrség közreműködésével szerdán a szegedi Cserepes sor környékén. Buksi és Lédi nem élvezte az eljárást, Johnny viszont megúszta. A környéken a „csipsz” és az oltási könyv nem szokás. – írja a délmagyar.hu

Egy duzzadt emlőjű, staffordshire terrierre hasonlító anyakutya és három kölyke sétál ki a móravárosi Katona József és Téglagyár utca kereszteződésében álló, kerítés nélküli házból. Az állatvédelmi szakemberek szerint állandó problémát okoznak a Cserepes soron és környékén kóborló ebek. Az Orpheus Állatvédő Egyesület a rendőrség segítségével kilenc kutyát gyűjtött be szerdán.

Míg a kutyák felé sétálunk, Nyulas Attila, az egyesület állatmentő szakembere elmeséli, körülbelül egy hónappal ezelőtt egy kisgyerek kezét és fejét marta meg egy kutya az egyik környékbeli utcában. – A mentő vitte el a sérült gyereket, én a kutyát, a rendőrség pedig a gazdát.


Fotó: Schmidt Andrea

Az eb tulajdonosának családja és a gyerek hozzátartozói majdnem egymásnak estek – meséli a szakember.

A Téglagyár utcáról nyíló Vályog köz legutolsó házának kertjében több kutya szaladgál négy fiú között. A srácok nadrágjában műanyag játék fegyverek, a legkisebb egy műanyag pisztolyból kilógó tapadókorongot rágcsál. Mire odaérünk, többen összeszaladnak.

– Annyi itt a kóbor kutya, leszedik az embert a bicikliről. Mások hordják ide a kutyákat kocsival, majd gyorsan elhajtanak – magyarázza egy asszony. – Fel kell írni a rendszámot – javasolja neki az egyenruhás. – Olyan gyorsan elhajtanak, hogy nem tudjuk felírni. Nincs nálunk toll meg papír, nem fogunk egész nap jegyzetelni – válaszolja az asszony.

A megszeppent fiúk abbahagyják a játékot. Buksi nem örül, hogy nyakörvet és pórázt tesznek rá. – A miénk a kutya, de nem kell. A Robi meg a Rolika szeretik a kutyákat – mutat két fiúra az asszony. Megkérdezzük, miért nincs iskolában a négy fiú szerda délelőtt. – Betegek, most jöttünk az orvostól, náthásak, be van gyulladva a torkuk.


Fotó: Schmidt Andrea

Míg Buksit és a másik kutyát próbálják kivonszolni az udvarból, Nyulas Attila tolat be a szűk utcába az egyesület puttonyos kocsijával. Azt mondja, egy utcával arrébb egy kisfiú matatott a kocsi hátuljánál. Kiderült, az akció kezdetén látott három kölyökkutya egyikét tette be hátra.

Buksi nem hagyja magát, látszik, hogy még soha nem volt póráz a nyakán. Miután beteszik a furgonba, a kis foltos kan nyomába ered a csapat. A jószágot végül a nyakánál ragadja meg Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület és Állatvédelmi Központ vezetője. Ahogy kinyitják a furgon hátsó ajtaját, a korábban betett kiskutya kihasználja a lehetőséget, és kiugrik, menekülni próbál, de nem jut messzire. Az egyik rendőr utoléri, és visszateszi a járműbe.

– Az az én tulajdonom, a Johnny! – szalad egy fiatal lány a ház mögé, pincsikutyája nyomába. A kis pincsi az emberektől megriadva rémülten rohan körbe-körbe. – Az én kutyuskámat nem adom – öleli magához a kiskutyát Kolompár Tímea. Azt mondja, a jószág a nővére kislányáé, ő csak vigyáz rá.


Fotó: Schmidt Andrea

Fél óra alatt két kölyköt, két vemhes, szoptatós nőstényt és egy kant szednek össze az orpheuszosok. Visszamegyünk a korábban látott sárga, staffiszerű kutyához, akinek a nevét is megtudjuk: Lédi. Lédi sem örül az ebtelepesek hurkos botjának. Rángatózik, morog, szabadulni próbál, de végül megadja magát, ő is bekerül az Opel furgon hátuljába.

A Cserepes sor egyik házánál Lakatos Ernőnél további négy kutyát gyűjtenek be. – Nincs kerítésem, bejöttek hozzám a kutyák és lefialtak. A fele nyugdíjam rájuk költöttem. Most vettem nekik húst a Tescóban. Örülök, hogy megszabadultam tőlük, de a kicsiket sajnálom – mondja Ernő bácsi.

Fotó: Schmidt Andrea

Chipet egyik kutyában sem találnak az állatvédők. – Csipsz! Hogy lenne már bennük csipsz ebbe a szegénységbe. Oltási könyv? Az itt nem szokás – méltatlankodik az egyik bámészkodó.


Fotó: Schmidt Andrea

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: delmagyar.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...