Saját KB bal
Saját KB jobb

30 év szenvedés után végre megszabadult a cirkusz beteg elefántja

Nosey most 36 év körül lehet. Még egész fiatal korában fogták be anyja és csordája mellől valahol Afrikában, azóta – több mint 30 éve – egy utazó cirkuszban mutogatták, mint látványosságot. Most végre sikerült elkobozni a cirkusztól, és egy vadrezervátumba került. 

Nemrég érkezett meg a Tennessee-ben lévő Elefánt Rezervátumba Nosey, miután a Lawrence megyei állatrendőrség tisztjei elkobozták a cirkusztól.

Nosey sorsa tipikus és tragikus egyben: Zimbabwe-ben született még 1982-ben. Két évesen fogták be, aztán több mint 60 másik elefánt kölyökkel együtt Ocala-ba majd Floridába szállították. Többször váltott tulajdonost, végül 1988-ban a Magyarországon született Hugo Liebel vásárolta meg, és Nosey azóta a Liebel Családi Cirkusszal volt.

Az állatvédőknek nem csak a cirkuszi állatokkal szemben megszokott szemlélettel kell megküzdenie ilyenkor, de azzal a nézettel is, hogy Nosey nagyon sok pénzt keres a tulajdonosának, így annak egyáltalán nem érdeke, hogy az elefánt elkerüljön tőle.

Végül sikerült elérni, hogy az ügy bíróság elé kerüljön, így Nosey-t végre elkobozták. Az állat stressz és állatkínzás jeleit mutatta, számos fájdalmas betegsége ellenére dolgoztatták.

A rezervátumban már nagyon várták, friss bambusszal és banánlevelekkel készültek az érkezésére, és egész éjjel megfigyelés alatt tartották, de Nosey nyugodtan, békében töltötte az éjszakát. Egy ideig elszeparálva tartják a többi elefánttól, amíg egy kicsit megismerik, felmérik az egészségét és az egyéni igényeit.

A rezervátum egyelőre csak ideiglenes otthona lehet Nosey-nak, mivel a bíróság még ugyan már döntött a végleges sorsáról, de a tulajdonos még fellebbezhet. A Nosey-t rabságban tartó Liebel-re ráadásul börtön büntetést kért az ügyészség. Mindenkinek jár a tisztelet, aki kiállt és dolgozott azért, hogy Nosey végre szabad lehessen.

Az Elefánt Rezervátum egy 2700 hold területen működő „menhely”, ahol a fogságból hozzájuk kerülő elefántoknak igyekeznek méltó éveket biztosítani, hogy végre békében és nyugalomban töltsék az idejüket, még ha most is csak az ember felügyelete alatt tehetik ezt meg.

A cirkuszi állatok jogaiért küzdő aktivisták nem csak az egyes állatokért harcolnak, akik az ember kihasználásától szenvednek, de az egyre csökkenő vadállat populációra is szeretnék felhívni a figyelmet.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Megszületett az olasz törvény: mostantól semmilyen állatot nem lehet cirkuszban használni

Még a bukaresti cirkusz is nemet mond az állatszámokra

A chicagoi-i cirkusz mentett pit bullokkal lép fel vadállatok helyett

A cukiságfaktor és ami mögötte áll

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: elephants.com, thedodo
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...