Wales után Skóciában is betiltják az elektromos nyakörv használatát

Többtízezren álltak a kampány mögé, amiben az elektromos nyakörvek betiltását követelték, így Wales után Skóciában is kimondták: mostantól eljárást von maga után, ha valaki elektromos nyakörvet alkalmaz a kutya neveléséhez.

A skót kormány azzal indokolja döntését, hogy alkalmatlan és elfogadhatatlan az a nevelési módszer, amelyben szándékosan fájdalmat okozunk egy állatnak.

A nyakörveket Wales-ben már jóval korábban betiltották: ott már 2010 óta tilos a használatuk mind a hivatalos képzés, mind a hétköznapok során. Az ugyanerre a mintára előkészített tiltakozás alkalmával indított petíciót 19,000 ember írta alá. A tiltást Angliában is be szeretnék vezetni, de ott egyelőre még nem sikerült elérni a változtatást.

Skóciában az egyik képviselő, Maurice Golden vállalta fel a kezdeményezést, úgy fogalmazott: az, hogy sokkoljuk a kutyákat, nem segíti a tanításukat. A tiltás bevezetését Roseanna Cunningham környezetvédelmi titkár jelentette be. – Szeretném egyértelművé tenni, hogy ne legyen kétség: a fájdalmas vagy kellemetlen kutyakiképzési módokat nem fogjuk tolerálni. Különösen szeretném segíteni a különböző hivatalok munkáját hatékony és gyakorlati intézkedésekkel, hogy eljárás indulhasson azzal szemben, aki szándékosan fájdalmat okoz kutyájának ilyen szerkezetekkel. –

Caroline Kisko, a Kennel Club titkára egyenesen barbárnak nevezte az elektromos nyakörvet. – Egészen abszurd az, hogy elektrosokkot alkalmazzon valaki, hogy a kutyáját kiképezze. Kegyetlen és lusta módszer. –

Harry Huyton, a OneKind állatjóléti jótékonysági szervezet igazgatója is ugyanazon a véleményen van: felesleges és cseppet sem hatékony módszer, aminek nincs helye kedvenceink életében.  

Magyarországon is megosztó az ilyen nyakörvek és hasonló kütyük – mint például az ugatásgátló használata. Valaki esküszik a hatékonyságára, és arra, hogy az alacsony üzemmód nem okoz fájdalmat, és siket kutyák tanításában is sokan előszeretettel használják.

Itt bővebben olvashatsz az ugatásgátló hatásairól

A büntetés problémája a kutyanevelésben

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: metro
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...