Saját KB bal
Saját KB jobb

Ijesztő mérleg: csaknem 1000 állat veszett el szilveszterkor

Nem változott az elveszett állatok száma az évek során – ezt mutatja az ijesztő tendencia: közel 1000 állatnak indult félelemmel telve az újév. Ők azok, akik a szilveszteri hangzavar miatt elszöktek, elvesztek. Sajnos még szomorúbb, hogy sokakat nem keresnek, nem mind találják meg egymást gazdijukkal, és sok állat nem is élte túl a menekülést.

A 24.hu beszélgetett  Pintér Attilával, az Szilveszteri Állatmentő Ügyelet alapítójával – Az előző évekhez hasonlóan, idén 1000 elveszett állatról tudunk, közülük rengetegen örökre eltűnnek vagy menhelyre kerülnek, és csupán az esetek felében kerülnek haza. Túlnyomórészt kutyák eltűnését jelentik, de minden évben keresnek 30-40 macskát is. Országosan Budapestről valamint Pest megyéből érkezik a legtöbb bejelentés, és a chipek magas arányának köszönhetően itt a legnagyobb a sikeres hazatalálások száma. –

Egy ilyen esemény nagyban rávilágít az egyéb problémákra is. Ugyan nehezíti a gazdák helyzetét az, hogy a szilveszteri őrület ideje egyre hosszabb: sokszor már néhány nappal szilveszter előtt és utána is jó pár napig még fokozottan kell figyelni állatainkra, mivel már nem csak 31-én éjszaka várható a hangzavar. Balesetek, elszakadt pórázok bárkivel előfordulhatnak, de a rengeteg elveszett állat azt is bizonyítja: a kutyatulajdonosok egy része még mindig nem veszi elég komolyan a felkészülést.

A mikrochip megléte is sarkalatos kérdés: ha csak pár nap kérdése lenne, hogy minden elveszett állat újra haza kerüljön, még megoldanák a menhelyek, állatvédők. Azonban az elveszett állatoknak legalább a fele tartósan kénytelen távol maradni az otthonától, neki helyet, ellátást kell biztosítani, ha nem tudják beazonosítani a mikrochip hiánya vagy az adatok elavultsága miatt.

A szilveszteri ramazuri egyelőre kibékíthetetlen ellentétnek tűnik az állatszerető emberek és a „bulizni vágyók” között. Közel 50 állat vált halálos áldozatává az év végi ünnepnek.

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: 24.hu
Fotók: Szilveszteri Állatmentő Ügyelet
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...