Nyugdíjba megy Nick, a legrégebben dolgozó magyar tűzszerész kutya

Nick csaknem kölyökkora óta a Magyar Honvédség tagja. Most itt az ideje, hogy a tízéves munkatárs szögre akassza az egyenruhát, ő ugyanis a leghosszabb ideje dolgozó eb az alakulatnál. Mostantól kutyavezetőjének hivatalos megszólítása: gazdi. 

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állományába tartozó alegység parancsnoka, Pásztor Antal százados a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta, hogy annak idején elsősorban az afganisztáni és iraki külszolgálatok feladatai miatt jött létre a század. Eleinte a Dunakeszin található Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központ segítségével működött a kutyák beszerzése és kiképzése, csakúgy, mint a kutyavezetők felkészítése.

Jelenleg már olyan négylábú is van az ezrednél, akit menhelyről hoztak el, és már nem idegen az sem, amikor leendő vezetője „hozza be a rendszerbe” a szolgálatra alkalmas, még kölyökkorú kutyát kiképzésre.

Nick, a tízéves border collie − aki mondhatni már kölyökkora óta a tűzszerészekkel kel és fekszik − Pásztor Antal százados szerint az egyik legkiválóbb robbanóanyag-kereső kutya, akivel eddig együtt dolgoztak. Különösképpen nagy dicséret ez a századparancsnoktól, hiszen – persze humorral – azt is megjegyzi, hogy egyébiránt mindig a parancsnok kutyája a legszebb és legokosabb.


Pásztor Antal százados Chilivel, a századparancsnok leendő robbanóanyag-kereső kutyájával

A társai között is veterán tűzszerésznek számító Nick azonban nem csak a Magyar Honvédség kötelékében ért és ér el sikereket. Nemzetközileg elismert vizsgákkal rendelkezik, és amikor épp nem robbanóanyagok után kutat, akkor vezetőjével, Erdélyi Judit főtörzsőrmesterrel rendszeresen bizonyít terápiás kutyaként, s most újabban a szarvasgomba-keresés is felkerült a szabadidős listára.

Nick Judittal és családjával él – az otthon tartás minden kutyavezető számára biztosított, ha a vezetőnek van rá lehetősége −, így a szolgálat befejeztével és hétvégére sem kell különválniuk, ezzel is erősítve az amúgy is megrengethetetlen kapcsolatot.

Hűséges és odaadó szolgálatkészségének elismeréséül a tízéves Nick az év végén leszerel. Nem is lehet kérdés, hogy hol tölti majd jól megérdemelt nyugdíjas éveit: természetesen Erdélyi Judit főtörzsőrmester lesz továbbra is gondozója, mindössze annyi változik, hogy megszólítása ezentúl kutyavezető helyett hivatalosan is gazdi lesz.

Mint azt Pásztor Antal százados hangsúlyozza, hogy a náluk szolgáló robbanóanyag-kereső kutyák esetében szó sem lehet arról, hogy menhelyre vagy épp az utcára kerüljenek.

Köszönünk mindent, Nick!

 

Ezeket is ajánljuk:

Így dolgoznak a magyar tűzszerész kutyák

Többszázezer ember küzdött, hogy ne altassák el a háborúból hazatért kutyákat

Négylábú rendőr tanoncok

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: honvedelem.hu
Fotók: Snoj Péter és a robbanóanyag-kereső kutyás műveleti század      

Pásztor Antal százados Chilivel, a századparancsnok leendő robbanóanyag-kereső kutyájával

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...