Saját KB bal
Saját KB jobb

9000 éves leleteket találtak pórázon ábrázolt kutyákról

Jelenleg a legkorábbi emléknek számít, ami előkerült a háziasított állatról, és az első olyan kép, ahol valószínűleg pórázon láthatjuk a kutyát az ember mellett.

A holocén-korszak karcai az embereket vadászkutyákkal ábrázolják – véli Maria Guagnin archeológus. A szakember szerint ez az ábrázolás bizonyítja, hogy már akkor a kutya háziasított életet élt az ember mellett.

A leleteket sziklába vésve találták Szaúd-Arábia észak nyugati részén: Shuwaymisban és Jubbahban. Az alkotás egy vadász jelenetet ábrázol, ahol az ember ló és kutya formájú állatokkal veszi körbe magát. Korát tekintve valahova az időszámításunk előtt 8 ezer köré tehetjük.

„Most már elmondhatjuk, hogy 9 ezer évvel ezelőtt az emberek kontroll alatt tartották a kutyákat, pórázt is használtak, és komplex vadászati technikákkal vadásztak.” – nyilatkozta a felfedezést tett archeológus. – „Egy ekkora mennyiségű – összesen 21, és ilyen bonyolult ábrázolású állatcsoport az Arab-félszigeten azt feltételezi, hogy már ekkor szervezett tenyésztés is folyhatott, nem csak egyenként értékesített egyedekről.”

A németországi történettudományokkal foglalkozó Max Planck Intézet csapata többszáz rajzot elemzett már. Véleményük szerint ez a lelet minden részletében a mai modern kutyára emlékeztet, de a származásuk egyelőre nem tisztázott. A pontos dátumozása is nehéz, de az ugyanazon területen előtte és utána született rajzok alapján nagyjából meghatározható a kora.

A kutyák háziasítási folyamatának kezdetét nagyjából 15,000 évre teszik, ahol az első állatok a szürke farkas ősei közül kerültek ki. Vagy a legszelídebbek – vagy a legbátrabbak, akik merték megközelíteni az embert, vagy épp a maradék étel is megfelelt nekik.

 

Ezek is érdekelhetnek:

15 meghökkentő tény a kutyákról

A 10 legnagyobb kutyás mítosz leleplezése

5 kutyás isten – ők a bizonyítékok, hogy kutyáink felsőbb erőktől valók

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: independent, NY Times
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...