Harley vakként lett terápiás kutya és mindenki szívét megdobogtatja

Harley 5 éve egyetlen éjszaka alatt vesztette el látását. 7 évesen vakon végezte el a képzést, és azóta többszáz életet tett szebbé. 

A glaukóma (zöldhályog) hatására a kutyák általában fokozatosan vakulnak meg, de Harley-nál sajnos egyetlen éjszaka alatt végbement a szomorú változás. Az orvosok a mai napig nem tudják, miért ilyen gyorsan. Pár hónappal később a fájdalmak miatt szemeit is el kellett távolítani.

Rita Harrell, Harley gazdája tudta, innentől kezdve végképp visszafordíthatatlan a folyamat, de azzal is tisztában volt, hogy ez volt a helyes döntés.

„Amikor megvolt a műtét, teljesen olyan volt, mint egy új kutya. Mintha újra kölyök lenne” – mondta Rita. Harley-nak újra kellett tanulnia mindent, Rita pedig minden időt megadott neki, hogy újra megismertesse vele a világot, de azt is elhatározta, hogy őt is megismerteti a világgal.

Egy televízióműsort látott a terápiás kutyákról, mikor megvilágosodott: Harley vaksága ellenére tökéletesen tudna működni ebben a szerepben. 7 évesen végezte el a terápiás képzést, és szinte azonnal elkezdte látogatni a helyi kórházakat, kezelő központokat és idősek otthonát, hogy békét és megnyugvást hozzon az ott lévők életébe.  

Már három éve „dolgozik”, és minden percét élvezi. Ahogy Rita meséli, amint meghallja, hogy indulnak, felugrik, leszalad a lépcsőn, keresztülfut a kerten és bepattan a kocsiba, ott várja az indulást – mindezt szemek nélkül.

A legjobban a gyerekekkel érti meg magát. Vaksága miatt nagyon szereti az érintést, amiből a gyerekek mellett nem szenved hiányt. 8 másik kutyával dolgozik együtt, de a gyerekek előszeretettel szeretnék csak őt maguk mellé. Harley így abban is segít, hogy a gyerekek számára természetes legyen, hogy valaki más, hogy valaki esetleg bizonyos hátrányokkal együtt is képes boldog, odaadó, szeretetteljes életet élni, és egy komoly betegségből is létezik felépülés. Hiszen Harley-ból csak egy van, de nem ő az egyetlen.

 

Cikkajánló:

5 jel, hogy kutyád látása romlik

Képesek a kutyák felismerni, ha társuk nem lát

Vakon és siketen is boldog életet él, csak társai lopkodják a kajáját

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: cbsnews
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...