Kutyák nyújtanak támogatást zaklatást átélt gyermekeknek a bíróságon

Kutyák nyújtanak támogatást zaklatást átélt gyermekeknek a bíróságon

2017 JÚN 28  |  Hírek

Az USA-ban egyre nő azon gyermek áldozatok száma, akik az átélt traumák után még a bíróság előtt is kénytelenek tanúskodni egy-egy ügyben. Nekik és más, lelki sérülést elszenvedett embereknek nyújtanak támogatást a legújabb bírósági terápiás kutyák.

Egyre növekvő igény lett rá, így megkezdték azon kutyák kiképzését, akiknek fő feladatuk az áldozatok, érzékeny lelkű érintettek megnyugtatása a bíróság előtt és a jogi procedúra alatt.

A gyermekkori zaklatás áldozatai legtöbbször zavarodottak, rémültek és zárkózottak, az pedig pláne nem segít, hogy az ügy hivatalos lefolytatása alatt többször vallomást kell tenniük, újra és újra beszélni kell az átélt borzalmakról. Sajnos egyre több zaklatásos eset kerül napvilágra, ahol az érintettek kénytelenek tanúskodni, ha azt szeretnék, hogy az elkövető megkapja a méltó büntetését. Ez azonban cseppet sem ilyen egyszerű lelkileg. Ebben segítenek nekik a kutyák. 

Nem csak a hétköznapokban, de magán a bíróságon a tanúk padján is mellettük lehetnek a megkedvelt ebek, így az áldozatok jobban képesek megőrizni nyugalmukat, ezáltal pedig összeszedettebb vallomást adhatnak.

Néha csak arra van szükség, hogy foghassák a pórázt, néha arra, hogy a kutya hozzásimuljon a lábukhoz” – mondja Jeannette Dalton főbíró. – „Az én termemben egy labrador, Kerris szémtalan alkalommal segített a zaklatott tanúknak, gyakran a gyerekeknek, akiket fizikailag, szexuálisan vagy lelkileg bántalmaztak, amit nagyon nehéz bizonyítani.”

Hátrányként említik a jogi szakértők, hogy egy édes kutyával együtt látott tanú olyakor szimpatikusabbnak tűnhet a látványtól, így torzíthatja a vallomása igazságtartalmának megítélését. Így egyelőre gyakrabban alkalmazzák őket a trauma feloldásának folyamatában.

Mississippi-ben már a ’90-es években alkalmaztak bírósági kutyát, de a gyakorlatba most kezd beépülni. Jelenleg már 144 ilyen kutya vesz részt a munkában az Egyesült Államokban. Általában a bírók döntenek a jelenlétük szükségességéről.

 

A témához kapcsolódnak:

Az állatkínzás és a családon belüli erőszak szorosan összefügg

Kermit gyász-terápiás kutyaként dolgozik

Alaszkában mostantól a kutyákkal is foglalkoznia kell a bíróságnak a váláskor

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Huffington Post

Hozzászólás