Békés tüntetést tartottak Nagycserkeszen Fülöpért és az összes megkínzott állatért

Vasárnap rengetegen vettek részt a felvonuláson, amit Nagycserkeszre szerveztek, arra a településre, ahol áprilisban megtalálták a megkínzott kutyát, Fülöpöt. A szervezőket korábban többször figyelmeztették, hogy ne legyen rendbontás. A tüntetés végül a sok résztvevő ellenére is békésen zajlott, sírjánál vettek Fülöptől végső búcsút.

Az állatra még áprilisban találtak rá: tulajdonosai madzagot kötöztek a nyakára, így több hónapon keresztül hagyták szenvedni, éhezni. Fülöp a segítség ellenére sem bírta tovább: élete és halála is egyaránt jelképe lett az állatkínzásnak és az állatkínzás elleni harcnak.

A Szurkolók az állatkínzás ellen nevű facebook csoport szervezte a vasárnapi tüntetést, ami Nyíregyházáról indult, de Budapestről is segítették a résztvevők lejutását buszokkal. A helyszínre Nagycserkesz polgármesterét is várták, mint az egyik felszólalót. A résztvevők ígéretet tettek, hogy semmilyen rendbontás nem lesz – amire külön szükség volt, hiszen jelezték a településnek, hogy el szeretnének vonulni Fülöp korábbi tulajdonosának háza előtt, és mécsest szeretnének gyújtani a megkínzott kutya emlékére.

A tüntetés végül Fülöp sírjánál zárult, ahol a tömeg megemlékezett és elbúcsúzott a sokat szenvedett kutyától. Sírján ez áll: „Valamennyi megkínzott állat emlékére” – Fülöp története az egész országot bejárta, valódi jelkép lett. A tüntetésen részt vevők nem titkolt célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az állatkínzás súlyosságára Magyarországon, és az érte járó nevetséges büntetésekre.

Egyelőre nem megerősített források szerint a tulajdonos százezres bírságot kapott Fülöp megkínzásáért, és örökre eltiltották az állattartástól, de egyelőre börtönbüntetés kiszabásáról nem értesültünk.

A helyszínre visszatérő résztvevő később arról számolt be, hogy minden otthagyott „emlékük” – a molinó, a mécsesek – szinte azonnal eltűnt.

 

Korábban a deteki ügyből is demonstráció lett, és azóta is hatalma felháborodás követi, hogy szinte semmilyen következménye nem lett az állatkínzásnak.

Fülöp történetét itt megtaláljátok.

Az állatkínzásról, mint bűncselekményről itt olvashattok.

 

 

(Kutyabarát.hu)

Fotók: Szurkolók az állatkínzás ellen
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...