Saját KB bal
Saját KB jobb

Száz látássérült emberre sem jut egyetlen vakvezető kutya az országban

Több mint 2,5 millió forintba kerül egy vakvezető kutya kiképzése és munkában tartása, és bár rengeteg látássérült életét könnyítenék meg, alig 1 százalékuk juthat csak ilyen ebhez – írja a HáziPatika.com.

A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának 2016-os felmérése szerint Magyarországon 33 ezer vak ember él, a látássérültek száma pedig meghaladja a 218 ezret.

Magyarországon az emberek 50 %-a még sosem járt látásvizsgálaton, pedig a megfelelő korrekció igen fontos lenne, és évente 5-6000 ember veszíti el teljesen a látását vagy válik súlyosan látássérültté.

Rengetegen várakoznak évek óta hiába, pedig egy vakvezető kutya sokak számára az egyetlen lehetőség lenne arra, hogy visszaszerezzék önállóságukat. 

A HáziPatika.com szerint évente alig 30-35 új eb állhat szolgálatba. Tehát száz vak emberre kevesebb, mint egy segítő jut csupán.

A Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskolában a fenti számból mintegy 15-16 kutyát képeznek. A költségvetésben egy eb kiválasztásának, kiképzésének és közel 10 évnyi munkában tartásának költsége 2,5 millió forint. Öt kutyából csak egy bizonyul alkalmasnak a feladatra, és a képzésből kivont kutyák tesztelése és szűrővizsgálata is komoly összegeket emészt fel. Mindennek ellenére az igénylők térítésmentesen juthatnak hozzá a segítő ebekhez, gazdájuknak csak a napi ellátásról és az egészségmegőrzés miatt fontos kezelésekről kell gondoskodnia. Még a nagyobb orvosi költségeket is az alapítvány finanszírozza. Az igénylést követően a látássérültek egy hosszú várólistára kerülnek fel, nem ritkán évekig kell várniuk, amíg vakvezető kutyák kapnak. 

„Másfél éves korukig önkéntesek nevelik őket az alapítvány szakmai segédlete mellett. Itt megkapják azokat a fontos alapokat, amelyeket az ezt követő, nagyjából féléves kiképzési idő alatt hasznosíthatnak” – mondta el a HáziPatika.com megkeresésére Lékáné Viszokai Katalin kiképző. A képzést követően újabb néhány hónapra van szükség, hogy a látássérült és a kutya párosa összeszokjon, és magabiztosan vegye a városi közlekedés minden akadályát. Hogy ez sikerült-e, egy közlekedésbiztonsági vizsgán kell bizonyítaniuk négytagú vizsgabizottság előtt – a törvény szerint ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a kutya vakvezető státuszba léphessen. Körülbelül 2-2,5 éves lesz ekkorra az eb, és egészségi állapotától is függően 8-10 évig maradhat szolgálatban.

 

Még több hasznos információ ezekről a csodálatos kutyákról:

Miért ne simogassuk a segítőkutyákat munka közben

Vakvezető kutyák képzésére gyűjtenek a magyar sportolók

Összefogás a vakvezető kutyákért

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: HáziPatika.com, kutyabarát.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...