Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák genetikai térképe sok titokra választ adhat

Az eddigi legnagyobb családfát állították össze kutyáinkról, amelyből kiderül: több a rokon fajta, mint gondolnánk. De a fajták rokonsága alapján a visszatérő hajlamokra: a rákra, epilepsziára vagy a diabéteszre is keresik a választ a kutatáson keresztül.

Eleinte a kutyákat pusztán funkció szerint szelektálták, később alakult ki a másodlagos fizikai adottságok – a szín vagy a méret szerinti kiválogatás. A kutatásban 161 mai modern kutyafajta illetve rokonaik, a farkas és az aranysakál genetikáját is vizsgálták. Felállítottak 23 halmazt, akik valamilyen hasonlóságot mutatnak egymáshoz.

Ennek alapján azt is tudják vizsgálni, hogy melyek azok a visszatérő betegségek, amelyekre való hajlamot bizonyos rokon fajták hordoznak. (Például a Cavalier King Charles spánielek mintegy fele örökletes szívbetegségben szenved, amely akár életveszélyes is lehet.)


Bullterrier régen és ma

 

 

 

 

 

 

 

A tanulmányból az is kiderül, hogy egyes kutyák olyan ősi fajtáktól származnak, amelyek az indiánok őseivel kerültek Amerikába. A régészeti bizonyítékok rámutatnak az úgynevezett „újvilági kutyákra”, akik nyilvánvalóan Ázsia földhídján keresztül jutottak be az emberi telepesekkel.

Egy ideig azt hitték, hogy ennek az ősi fajtának minden jellemzője kitörlődött már a mai kutyákból, miután az Európában tenyésztett kutyák a világ minden táján elterjedtek, de mégis találtak olyan fajtákat, amelyek egyetlen európai kutyával sem hozhatók rokonságba.


Német juhászkutya régen és ma

Az eredményeket igyekeznek a gyakorlati alkalmazásba is átvinni: megfejteni, honnan származnak a különböző genetikai mutációk és a betegségekre való hajlamok. A kutatóknak még bőven lesz dolguk, hiszen több mint 430 fajtát tartanak nyilván.

 

Még több genetikai érdekesség:

George különleges genetikai betegsége – magában tesz kárt

Beszámoló a 2. Szenior Családi Kutya Program Konferenciáról

A teáscsésze-kölykök tragédiája

Génmódosítással a kutyák egészségéért

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: BBC, Independent
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...