A legjobb magyar kutyafogathajtó

Hering Tamás, Magyarország legeredményesebb kutyafogathajtója, Európa-bajnok sportoló. A különleges sportágban jeleskedő versenyzőnek csupán két támogatója akad a cégek világában, így többnyire saját erőből versenyez és tartja fenn családját és kutyafalkáját. Pedig számos elismerést és díjat gyűjtött be az utóbbi évek során, nemrégiben pedig újabb aranyéremmel gazdagodott. Idén január elején egy erdélyi nemzetközi megmérettetésen az első helyet szerezte meg fogatával.

Hering Tamás 1994-ben hallott először a kutyaszánhajtásról, mint sportágról, azóta rendszeresen indul versenyeken is. A tanulóidőszak után – rögtön az első versenyén – azonnal ezüstérmet szerzett, így nem csoda, hogy 1999-ben már túl volt első nemzetközi megmérettetésén is ahol messze a legjobb magyar eredménnyel végzett. Azóta pedig sikert sikerre halmoz.

A Mátrafüreden élő férfi ma 22 kutyát tart, ebből 16-al (huskykkal és greisterekkel) rendszeresen edz is. Az elmúlt években több mint 130 alkalommal ált dobogón, és – elsősorban – nemzetközi díjat nyert el, a hazánkban még rövid múltra visszatekintő, nem mindennapi sportágban. A civilben kőművesként dolgozó Tamás mára Európa-bajnok sportoló, aki már saját kutyaszánhúzó versenyt is rendezett a Mátrában.

A versenyek – a hiedelmekkel ellentétben – egyáltalán nem pénzes díjazásúak, így van, hogy a kutyáknak szánt eledelért vagy felszerelésért küzd. Azt mondja, a kutyák etetése-itatása, mindössze egy hónapban, nagyjából 120.000 forintra rúg. Mindezt – és további kiadásait is – civil foglalkozásából teremti elő. A versenyzés számára, ma már nem csak hobbi és szenvedély – valóságos életforma lett. Mivel a kutyaszánhajtás alapvetően téli sportág, hóban edzeni nem sok lehetősége van Magyarországon, az enyhébb évszakokban. Éppen ezért, Tamás több edzőkocsit is épített magának a különböző évszakokra: van, amelyik kereken gurul (ezzel tud edzeni a Mátrában hómentes időszakban), egy másik hótalpakon siklik, de olyan is van, amelyik egy félbevágott Trabantból került kialakításra és nagyjából 280 kg-t nyom. 22 kutyája közül nem mind versenyez – a kiöregedett kedvencei mellett, már neveli az új generációt is. Ők mind egy fedél alatt élnek, Tamás soha nem válna meg egyiktől sem.

Egyik évek óta biztos támogatója, a  Hörmann Hungária garázskapukat és bejárati ajtókat gyártó és forgalmazó cég, akik speciális thermo mezeket biztosítanak számára. Ez az öltözék elengedhetetlen a főleg télen végzett edzések és versenyek forgatagában, hiszen amellett, hogy megfelelő hőfokot biztosít viselőjének, a könnyű mozgást is lehetővé teszi.

„Legutóbb a 2014. január 11-i hétvégén vettem részt egy erdélyi versenyen, amelyet Csomafalván rendeztek meg. Közel 800 km-t utaztunk, de megérte a fáradságot: az első helyet sikerült megszereznünk 8 kutyás husky fogatommal. A mezőny erős volt, ám szerencsére végig kiváló hangulat uralkodott” – mondta el Hering Tamás.

A leghíresebb magyar kutyafogathajtóra idén is sok új megmérettetés vár: februárban több ausztriai, egy olaszországi és egy szlovák versenyen is indul majd.


Kutyaszánhajtás: a sportág története és szabályai

Az első kutyákat nagyjából 4000 évvel ezelőtt fogták be az emberek a szánjaik elé, Szibéria térségében. 1900-ban, Alaszkában rendezték meg az első kutyaszánhajtó versenyeket, majd 1907-ben, Észak-Amerikában megalkották az első versenyszabályzatot is. A sportág világszövetsége, az IFSS (International Federation of Sleddog Sports) 1985-ben jött létre az amerikai Minnesota államban.

Ez a sportág rendkívül összetett, sokféle ismerettel kell rendelkeznie annak, aki bele akar vágni. Érteni kell a kutyák viselkedéséhez, tartásához, etetéséhez, edzéséhez és tenyésztéséhez is. A kutyaszánhajtó sport általában koedukált (férfiak és nők együtt versenyezhetnek). Európa hóban szegény területein az elmúlt években kialakultak a sport hómentes szakágai: a kocsis kutyafogathajtás, a kutyás kerékpározás (bikejöring), a kutyás rollerezés (scooter) és a kutyás terepfutás (canicross) is.


 

 

(kutyabarát.hu)

 

 
Forrás: bevezetem.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...