Saját KB bal
Saját KB jobb

Kísérlet bizonyítja: a kutyák simán átverik az embert, ha kell

A legújabb kutatás eredményeképp bebizonyosodott: a kutyák simán félrevezetik az embert, csak hogy megkaphassák, amit akarnak.

Marianne Heberlein, a Zürichi Egyetem biológusa megfigyelte saját kutyáit: egyikük mindig megpróbálta elterelni a másik figyelmét, miközben igyekezett ellopni a fekhelyét. Ekkor vetődött fel a kérdés benne: vajon az embereket is képesek lennének félrevezetni?

A kísérlet során a kutyákat két csoportba osztották: az egyik csoportban lévő állatok kaptak jutalomfalatot a részt vevő embertől, míg a másik csoportban az ember csak megmutatta, hogy van nála finomság, de nem adta oda azt.

Ezután a kutyákat megtanították, hogy vezessék az embereket ahhoz a dobozhoz, amelyben a jutalomfalatok voltak. Az egyik ember adott utána nekik jutalomfalatot, míg a másik nem.

Ezután a kutyák három dobozt kaptak: egyikben finom kolbász, a másodikban átlagos keksz volt, a harmadikban pedig semmi. A kutyák tudták, hogy a gyakorlat végén mindent megehetnek, amit a doboz tartalmaz.

Amikor a kutyák azt a feladatot kapták, hogy vezessék az embereket az egyik dobozhoz, a nem jutalmazó embert szinte soha nem vitték a kolbásszal teli dobozhoz, sőt, leggyakrabban az üres dobozhoz vezették. Ez azt jelenti, hogy felismerték: csak akkor kaphatják meg a másik doboz finomságait, ha azt az embert, aki nem jutalmazta meg őket, az üres dobozhoz vezetik.

A kutatásból most már megtudhatjuk: ha legközelebb nem jutalmazzuk meg kutyánkat a helyes viselkedéséért, más módon fogja elérni, amit akar.

 

További etológiai kutatásokat itt találsz:

Kutyákról mintáznák a jövő segít robotjait

Megérzik a kutyák, ha hazudunk nekik

Az empatikus emberek empatikusebbnak látják kutyájukat is

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Nat Geo
A fotók illusztrációk
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...