Speciális kutyával keresik a mérget a debreceni Nagyerdőben

Elképzelhető, hogy mérgezés történt a Nagyerdőn, a Hortobágyi Madárpark-Madárkórház Alapítvány munkatársai ugyanis mérgezett egerészölyvet és vetési varjút találtak. Közlésük szerint most speciális kutyával keresik az adott területen a mérget, de egyelőre még nem találták meg azt. Kevesen tudják, de 2014 óta zajlik Magyarországon méreg-kereső kutya képzése. 

A szakemberek azt kérik, hogy a Nagyerdő, Nagyerdei körút és a temető közötti szakaszán a lakosok csak pórázon sétáltassák a kutyáikat. Tegyék ezt egyébként is, hiszen ez az erdő védett, ilyen területen pedig máskor is csak pórázon lehet kutyát sétáltatni, különösen a közeledő madárfészkelési időszak miatt.

Déri János, a madárkórház állatorvosa mintát vett a madártetemekből, és további vizsgálatra elküldte a laboratóriumba.

Falco a sasokért

2014-ben Magyarországon egy egyedülálló projekt indult el Helicon Life néven. Meglepően új kezdeményezésről, amely tovább bővítheti az amúgy is széles skálán mozgó segítő – kereső kutyák repertoárját. Falco (jobbra, fotó: Mórocz Attila), a parlagi sasok védelmezője zseniális ösztöneinek köszönhetően rengeteget tud segíteni a mérgezéses esetek felderítésében a hatóságoknak, valamint alkalmas a még fel nem vett, kihelyezett csalik megtalálására is.

Akkor a projekt vezetőjét, Dr. Horváth Mártont arról kérdeztük.

Közel 200 bűncselekmény során körülbelül 1000 védett madár, köztük mintegy 80 parlagi sas lelte már bizonyítottan halálát a mérgezések miatt, és a megtalált tetemek csak a jéghegy csúcsát képezik. Így a világszerte veszélyeztetett parlagi sasnál, amely EU-s állományának kétharmada nálunk fészkel (160 pár) ez már olyan mértékű veszély, hogy ha nem fékezzük meg a folyamatot, akkor a faj jelentős visszaszorulását vagy akár regionális kipusztulását is okozhatja.


parlagi sas – fotó: Morvai Szilárd​

Bemutatná kutya munkatársát?

Falco (latin jelentése: sólyom, fotó: Morvai Szilárd) fajtatiszta németjuhász kan kutya. Idén lesz két éves, igencsak fiatal, de már most megmutatkozik rendkívüli tehetsége. Reményeink szerint nagy jövő vár rá ezen a területen, ahol fiatal kora ellenére jelentős eredményeket sikerült már elérnie.

Milyen nehézségek, érdekességek merülnek fel a munkával kapcsolatban?

A legfontosabb feladatunk a friss mérgezéseknél a hatóság munkájának segítése a helyszíneléskor. Ilyenkor maga a tetem vagy tetemek felkutatása, a kirakott mérgezett csalik megtalálása a cél. Érdekesség, hogy a kutya a hosszú, akár több kilométeres keresés során nem csak a mérgezett madarakat jelzi, hanem az útjába kerülő minden tetemet, lehet ez egy apró rágcsáló, ami természetes úton pusztult el. Ezen kívül, bizonyos esetekben, pl. házkutatások során az illegálisan tartott, betiltott mérgek (vegyszerek) felkutatása is a mi hatáskörünk.

Falco motiváltsága szinte minden akadályt képes leküzdeni, ha munkáról van szó. Gyorsan tanul, együttműködő. Erre kiváló példa, amikor egy illegálisan kilőtt farkas menekülési útvonalát feltérképezve sikerült megtalálnia a pontos kilövési helyszínt, ahol az állatot elejtették, ezzel segítve a rendőrség és a természetvédelmi hatóság munkáját.

 

Ezek is fontosak lehetnek:

Amit a mérgekről minden kutyatartónak tudnia kell

Vadász lőtt le Budapesten egy gazdájával sétáló kutyát

Két kutyát is meglőttek a napokban

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: debrecen.offmedia.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...