Saját KB bal
Saját KB jobb

Öregedés elleni szert tesztelhetnek kutyákon

Élesztőgombáknak, férgeknek és egereknek már sikeresen növelték meg az élettartamát a kutatók, de az embereknél sorra elbuktak a kísérletek. Egy új próbálkozás családi kutyákon szeretne kipróbálni egy rapamycin nevű fehérjét.

A rapamycint eredetileg veseátültetés után használják a szervkilökődés megakadályozására, de emellett körülbelül 10%-kal meghosszabbítja az egerek életét. A hatóanyag szerepet játszik a sejtnövekedésben, de az még nem világos, hogy miért hosszabbítja meg az életet. Egyes feltételezések szerint megakadályozza a rák kialakulását.

Az embertesztek előtt szeretnék kipróbálni a hatását családi kutyákon. A kutyák vizsgálata sokkal valósághűbb képet adhat arról, hogy reagál az emberi szervezet a rapamycinre, hiszen hozzánk hasonló körülmények között élnek, és az öregedésük is hasonlóan zajlik.

 

A tervek szerint a vizsgálatba nagytestű kutyákat vonnának be, amik általában 8-10 évig élnek. A szert 6-9 éves koruktól adnák nekik. Rendszeresen ellenőriznék a szívműködésüket és más egészségügyi paramétereiket. A kutatást vezető Matthew Kaeberlein maga is arra készül, hogy amint lehet, saját német juhászkutyáját is bevonja a tesztalanyok közé.

A kérdés már csak az: milyen mellékhatásokkal kell számolni, és mit szólnak ehhez az egerek és a kutyák?

 

Még több érdekesség az öregedésről:

Meglepte örökbefogadóit az öreg kutya

Hogyan öregednek a kutyák?

A világ legöregebb kutyája

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Hayden, 2014, Nature News

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...