Saját KB bal
Saját KB jobb

Nem mindegy, hogy jobbra vagy balra csóvál

Köztudott, hogy a kutyák kommunikációjában hatalmas szerepet játszik a farok csóválása. De gondoltuk volna, hogy a kutyák ennél többet is kiolvasnak a mozdulatból? Mint kiderült, az ebek felismerik azt is, hogy fajtársaik farkcsóválásában a jobb- vagy a baloldal dominál – és a mozdulatban rejlő üzenet szerint reagálnak. De mi lehet az üzenet?

Egy 2013-ban megjelent tanulmány szerint az emberekhez hasonlóan a kutyák agytevékenysége is aszimmetrikus rendeződésű, így a jobb és a bal félteke különböző szerepeket töltenek be. A felfedezés attól az olasz kutatócsoporttól származik, amely korábban rámutatott, hogy az ebek jobbra csóválnak a pozitív érzelmek hatására (például, amikor viszontlátják gazdáikat), és balra a negatív érzelmek átélésekor (például, amikor barátságtalan kutyával találkoznak). A kétféle reakció az ebek agyában végbemenő folyamatokat tükrözik. A bal félteke aktivitása jobbra domináló csóválást eredményez, míg a jobb féltekés tevékenységből indul a balra csóválás.

A kutatásnak ezen a pontján merült fel a „százdolláros” kérdés: a többi kutya számára jelent-e bármit a különbség fajtársuk „zászlólengetésében”? Az eredmények szerint mindenféleképpen.
Az olasz kutatók balos és jobbos csóválásokról készült videókat vetítettek kutyáknak, és eközben folyamatosan monitorozták reakcióikat.

„A farkcsóválás iránya igenis jelentéssel bír, és ez a jelentés a féltekés aktivitást tükrözi” – magyarázta Giorgio Vallortigara, a Trentói Egyetemen agykutatással foglalkozó központjának kutatója. – „Más szavakkal: ha egy kutya egy fajtársának jobboldali kitérésű csóválását látja – amely pozitív érzelmeket sugall -, szintén nyugodt választ ad.  Ezzel ellentétben, ha balra csóváló ebet néz – amely negatív érzelmet tükröz – akkor ideges, esetenként támadó válaszokat és megnövekedő szívritmust tapasztalunk.”

Vallortigara azt gondolja, hogy az érzelmek ilyetén való közlése a fajtársakkal nem feltétlenül szándékosan történik. Szerinte a farkcsóválás jobb- vagy baloldali jellege valószínűleg inkább az egyes agyféltekék aktivitásának automatikus mellékterméke. Ettől függetlenül a csóválás módja és az arra adott válasz igen hasznos jelentést hordoz számunkra az ebekkel való kapcsolatteremtésben.  Csak azt ne feledjük, hogy a farok mozgásának megítélésekor nem rendezői jobbról és balról beszélünk. 🙂

 

Még több infó kutyáink viselkedéséről:

Tényleg boldog? 12 jel, amiből megállapíthatod

A 10 legrejtélyesebb kutyaviselkedés magyarázata

Mennyire érted a kutyanyelvet?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Science Daily
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...