Diagnosztikai tesztekkel segítik az Illatos úti kutyákat

Bár a Vigyél Haza Alapítvány folyamatosan segíti az árva kutyák gyógyítását, gazdihoz jutását, legalább olyan fontosnak tartja a fertőzések megelőzését is. Így most diagnosztikai tesztekkel is segítik az Illatos úti kutyák egészség megőrzését.

Az Illatos útra bekerülő rengeteg (évi 2500) kutya miatt nagyon fontos, hogy a gyakran előforduló betegségek (pl.giardia), az erőteljes ragályozó képességű fertőző betegségek (pl.parvo), és az egyre gyakoribb, újdonsült betegségek (pl.szívférgesség) diagnosztizálására lehetőség legyen.

Ezért döntött úgy a Vigyél Haza Alapítvány, hogy segítik a betegségek időben történő felismerését. Most, első alkalommal, több mint félmillió forint értékben, szívférgesség, parvo és giardia teszteket (összesen 230 darabot) adományoztak, így segítve az Illatos útonon lévő kutyák egészségmegőrzését.


Dr. Kozma Tamás, a FÖRI Illatos úti Állategészségügyi Szolgálat vezető állatorvosa átveszi a Vigyél Haza Alapítvány adományát

Miért is fontos ez?

– A GIARDIA nevű véglény okozta hasmenéses tünetekben megmutatkozó betegség nagy létszámú állattartó telepeken (menhely, gyepmesteri telep, kutyapanzió) nagyon gyakran előfordul, és a betegség a visszatérő hasmenésen túl egyéb jellegzetes tünetet nem mutat.  A forgalomban lévő diagnosztikai tesztek segítségével viszont az elváltozás időben felismerhető, és ennek ismeretében elkezdhető a terápia.

– A PARVOVÍRUSos bélgyulladás fiatal, immunhiányos, legyengült állapotú kölyökkutyák legfélelmetesebb betegsége, mely hányással, véres hasmenéssel és nagyon sok esetben halállal végződő fertőző betegség. A menhelyekre, gyepmesteri telepekre bekerülő ismeretlen immunállapotú kölyökkutyák különösen nagy veszélynek vannak kitéve. A leggyakoribb parvo-járványok szinte mindig ilyen helyeken fordulnak elő. Menhelyi körülmények között alapvető fontosságú a megfertőződött állatok mielőbbi felismerése a teszt segítségével, és az ilyen kutyák gyors izolálása és elkülönített kezelése a többi állattól (sajnos a parvovírusos bélgyulladásban megbetegedett állatok közel 60-70 %-a elpusztul).

– A SZÍVFÉRGESSÉG egyre nagyobb teret hódít Magyarországon, és a lepkeszúnyog csípésével a kutyába kerülő féreg hosszú ideig (hónapokig) semmilyen tünetet nem okoz. Súlyos légzőszervi tünetek (köhögés, fáradékonyság) már csak a betegség előrehaladottabb stádiumában észlelhető, ezért fontos szempont, hogy a betegség gyors diagnosztizálása, diagnosztikai tesztek segítségével. A betegség kezelése egyébként hosszantartó, költséges, és veszélyeket is rejt magában (ezen felül a betegség zoonózis, azaz állatról – emberre is terjedő elváltozásról van szó.)

 

Ezeket is ajánljuk:

Még a Hírességek Csarnokából is menhelyi kutyákat támogatnak

Panelkutya? Nem baj!

Kátrányba esett és a földhöz ragadt

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...