Titanic, a kutyabarát hajó

A Titanic 1912. április 10-én hajózott ki, New Yorkba tartott 2225 utassal és (hivatalosan) 12 kutyával a fedélzetén. A tragikus sorsú hajó fedélzetén első osztályú kennelek sorakoztak, és április 15-ére még egy kutya kiállítás is tervben volt. A katasztrófát 713 utas és mindössze három kutya élte túl. Ismerjük meg most a négylábú utasokat.

Az 1912. április 15-ére virradó éjjel, Újfundland partjaitól 600 kilométerre az elsüllyeszthetetlen Titanic jéghegynek ütközött, és alig két és fél óra leforgása alatt elsüllyedt. Fedélzetén tartott állatok sorsának alakulásáról szinte alig maradtak források, pedig sok szempontból érdekes a téma, és sok kérdést vet fel. A hajó fedélzetén hivatalosan 12 kutya volt; pontos adatunk azért nincs, mert az állatokat rakománynak tekintették, így nem voltak nyilvántartásba véve. Az biztos, hogy a hivatalosnál több kutya volt a fedélzeten.


A Titanic személyzete épp ellátja a kutyákat. Forrás: americacomesalive.com

Kizárólag az első osztályú utasok hozhattak magukkal kutyákat a hajó fedélzetére. A legtöbb állat nem a családjával élt a lakosztályokban, hanem lent laktak a kennel soron, és a személyzet viselte gondjukat, ők etették, sétáltatták őket. Persze akadtak olyanok is, akik mégis mindenhová magukkal vitték karjaikban a kedvencüket. A tizenkét biztosan tudott kutya közül a három megmenekült állat is ennek köszönhette az életét, és persze annak, hogy kistestű öleb lévén, könnyedén elrejthetőek voltak.


A Titanic három túlélője. Forrás: dogingtonpost.com

Két pomerániai és egy pekingi palota kutya élte túl a szörnyűséget. Az egyik pomerániait, Lady-t gazdája, Margaret Hays még Párizsban vásárolta. Margaret, amikor megkapta az evakuációs parancsot, Lady-t egy takaróba csomagolva csempészte fel a „hetes számú” mentőcsónakra. Sokan kisbabának hitték, majd később, amikor rájöttek, hogy kutyáját dugdossa, heves vita alakult ki.


A Titanic kifutása

A másik pomerániai nevét nem tudjuk, de annyi biztos, hogy a Rothschild családhoz tartozott. Rothschild nem élte túl a katasztrófát, csak a felesége, ő csempészte fel a kutyát a mentőcsónakra. A mentőhajóként érkező Carpathia legénysége elhatárolódott attól, hogy az állatot is felvegyék a hajóra, de Mrs. Rothschild nem adta fel, és kiharcolta, hogy kedvence is biztonságban legyen.


Titanic kutyák – Forrás: dogingtonpost.com

A harmadik túlélő kiskutya Sun Jat-sen, a pekingi palotakutya. Henry S. Harperé volt, és tipikus ölebként mindenhová magukkal vitték, az ebédlőtől az összes társasági eseményig, nem akarták kennelben tartani. Amikor megkezdték a hajó kiürítését, Harper egész egyszerűen felsétált a „hármas számú” mentőcsónakra a kutyájával. Később többen érdeklődtek felőle, hogy hogyan sikerült ilyen egyszerűen kimentenie a négylábút, amire azt válaszolta: „Úgy tűnt, van elég hely, és senki nem kifogásolta.”


Myna Harper és Sun Yat-Sen. Forrás: featuredemagazine.com

Szerencsésnek mondható Edward John Smith kapitány kutyája, Ben is. A kutyát a kapitány jó barátjától, a milliárdos Benjamin Guggenheimtől kapta ajándékba. Cserébe a kapitány róla nevezte el új kedvencét. A Titanic kihajózása előtt a kapitány hazavitette a kutyát kislányának, így az szerencsésen megúszta a katasztrófát.


Edward John Smith kapitány és kutyája, Ben. Forrás: dogingtonpost.com

Sajnos szép számmal akadtak azonban, akik nem élték túl. Ann Elitabeth Isham minden nap meglátogatta német dogját a kennel soron. Amikor elkezdték kiüríteni a hajót, magával vitte a kutyát a mentőcsónakokhoz, de amikor megtiltották, hogy ő is beszálljon, mert túl nagy, a hölgy is elhagyta a mentőcsónakot. Pár nappal később a jeges tengerben találták meg holtan, amint négylábú barátját szorongatta. A hajónapló és a szemtanúk is megerősítették, hogy a holttestek Isham kisasszony és a kutyája voltak.


Ann Elitabeth Isha és német dogja. Forrás: fabricaviral.com

Egy nagyon gazdag utas, William Carter együtt utazott egész családjával. Mielőtt felszálltak a hajóra, biztosította felesége ékszereit, a Párizsban vásárolt Renault gépkocsit és egyéb, más értékeik mellett két kutyájukat is: egy airedale terriert és egy cavalier king charles spánielt. A gyerekek könyörögtek a szüleiknek, hogy magukkal vihessék a kutyáikat a mentőcsónakokba, de apjuk azzal nyugtatta őket, hogy a kutyák rendben lesznek a kennelekben. Mindkét állat elpusztult, a biztosító pedig fizetett…


William Carter airdale terrierje. Forrás: pinterest

Néhány kutya továbbá, akiket biztosan tudunk, hogy a hajón voltak, de nem élték túl: John Jacob Astor airedale terrierje, aki Kitty névre hallgatott, Helen Bishop nevű asszony foxija: Dog és Robert Daniel úr francia bulldogja, Gamin de Pycombe. Szörnyű lehetett meghozni a döntést, és egy süllyedő hajón hagyni a kutyánkat, aláírva ezzel a halálos ítéletüket. Akiknek nagytestű kutyája volt, annak szinte esélytelen volt az életben maradás. Sajnos a legtöbb esetben nem is volt más megoldás, de ahogy olvashattuk, volt ember, aki még a hősi halált is vállalta a szörnyű katasztrófában, és együtt maradt, együtt halt meg szeretett kutyájával.

John Jacob Astor IV, felesége, Madeleine, és kutyájuk, Kitty. Forrás: dogingtonpost.com
Jacob Astor és Kitty. Forrás: encyclopedia-titanica.org
Helen Bishop kutyája. Forrás: encyclopedia-titanica.org
Robert Daniels értékes francia bulldogját, Gamin de Pycomb-ot tartja kezében. Forrás: pinterest.com

Ami még érdekelhet:

Lajka, az űrhajós kutya szörnyű halála

Utazási iroda nyílt kutyáknak

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...