A család kutyája hívta fel a figyelmet a kislány betegségére

Bessie, a border collie egyszer csak furcsán kezdett viselkedni a kétéves Philippa Wood körül. Ha nincs a kutyus és a szülők nem figyelnek fel jelzéseire, akkor sokkal később viszik orvoshoz a kislányt, ami akár végzetes is lehet.

A szülők arra lettek figyelmesek, hogy Bessie nem hajlandó elmozdulni Philippa mellől, túlságosan védelmezi a kislányt.  Mivel a kutya egy olyan border tenyészetből származik, melyben a négylábúak fantasztikus hatodik érzékkel vannak megáldva, a szülők azonnal orvoshoz fordultak.  Tudták, hogy az év elején egy ugyanebből a tenyészetből származó másik  kutyus gazdája mellrákját jelezte hasonló módon.

A kivizsgálások pedig igazolták a kutya viselkedését, a kislánynál akut limfoid leukémiát diagnosztizáltak.

Philip Wood, az édesapa nagyon hálás Bessie-nek.

„Nagyon furcsán kezdett el viselkedni, teljesen megváltozott addigi magatartása és nem volt hajlandó elmozdulni a kislányom mellől. Mivel tudtuk, hogy a kutyus felmenői milyen csodálatos képességekkel rendelkeznek, azonnal gyanakodni kezdtünk, hogy valami baj lehet. Ha nincs Bessie, talán túl későn fordulunk orvoshoz.” – mondta a Mirrornak az édesapa. Majd hozzátette, hogy nagyon nehéz időszak vár rájuk, még csak a kezelések elején tartanak. Az agresszív gyógyszeres kezelés hatására Philippa nagyon le fog fogyni és a haja is kihullik majd, de mindezek ellenére bíznak abban,  hogy a kislány végül felül fog kerekedni a gyilkos kóron.

Bessie ugyanabból a vérvonalból származik, mint Meg, aki 55 éves gazdájánál szimatolta ki a mellrákot. A hét éves kutyus szintén nem tágított a gazdi mellől és senkit se engedett a közelébe. A hölgy, aki addig nem tulajdonított túl nagy jelentőséget a mellkasában érzett fájdalomnak, szintén gyanakodni kezdett és orvoshoz fordult. A vizsgálat során pedig beigazolódott kutyájának megérzése, miszerint rosszindulatú daganattal áll szemben.

Tanulmányok kimutatták, hogy a kutyák fantasztikus szaglásuknak köszönhetően még a betegség korai szakaszában ki tudják szimatolni a más emberi sejtektől eltérő szagú rákos sejteket.

 

Olvassátok el korábbi cikkünket is a témában:

Új klinikai kutatás a tüdőrák korai felismerésére

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: mirror.co.uk

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...