A létszám csökkentése jelentené a legnagyobb segítséget

A sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthonban tartott ellenőrzést kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A helyszínen a közelmúlt híradásaiban felvázolt áldatlan állapotokhoz képest lényegesen rendezettebb körülményeket tapasztaltak az ellenőrök, de így is akadtak még problémák.  A létszám csökkentése jelentené a sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthon számára a legnagyobb segítséget.

16 kutya kötelező gyógykezelését kellett elrendelni és az állatlétszám mielőbbi csökkentése is kulcsfontosságú. A NÉBIH – a szakmai tanácsadáson túl – az örökbefogadásra váró kutyákat bemutató adatbázis létrehozásával is próbál segíteni a menhely helyzetének javításában.

A sajtóban megjelent tudósítások és a hivatalhoz érkezett közérdekű bejelentések alapján tartott ismételten ellenőrzést a NÉBIH kedden a sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthonban. A szakemberek a vizsgálat során elvégezték az állomány számbavételét, egyedi beazonosítását, valamint állategészségügyi állapotának felmérését.

A helyszínen a NÉBIH június végi ellenőrzéséhez képest lényegesen jobb körülményeket tapasztaltak az ellenőrök, azonban még így is akadtak problémák. Ezek egyike, hogy a valós állatlétszám (kb. 350 kutya) jelentősen meghaladja a menhely nyilvántartás szerinti létszámát (255 állat), valamint továbbra is nehézséget jelent a nem ivartalanított állatok ivar szerinti elkülönítése. A NÉBIH munkatársai 16 kutya 1 napon belüli, kötelező állatorvosi vizsgálatát és gyógykezelését rendelték el. Szintén kötelezték az állattartót a telepen lévő hulladékok összegyűjtésére és elszállíttatására, valamint az állati ürülék rendszeres gyűjtésére.

A szakemberek megállapították, hogy a menhely adottságai jók, azonban a jelentős létszámú állatállományban, a rendelkezésre álló személyi feltételek mellett, nem biztosítható az állatok jó gazda gondosságával történő ellátása és a telepi rend fenntartása. Bár a kutyák ivartalanítása folyamatosan zajlik, a legnagyobb segítséget mégis az állatok létszámának csökkentése jelentené.

A NÉBIH Szabad a gazdi programjának alapelveihez hűen ebben is szeretne segítséget nyújtani a menhelynek. A program weboldalán létrejött egy fényképes adatbázis az örökbefogadásra váró kutyák adataival. Jelenleg 17 kutya ismerhető meg, az állatportrék folyamatosan frissülnek majd. A hatóság kéri a kutyabarát lakosokat, hogy örökbefogadással, illetve az adatbázis elérhetőségeinek terjesztésével segítsék, hogy a szeretetéhes kutyák gondos gazdákhoz kerülhessenek.

A menhely tevékenységét, az állatok állategészségügyi ellátásának biztosítását, valamint az ivartalanítások és az örökbeadások megtörténtét – megnyugtató gyakorlat kialakulásáig – a NÉBIH utóellenőrzéseken fogja vizsgálni.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága, youtube.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...